eAukcija prodaja imovine u izvršnom postupku. Kako do naloga na eAukciji?

Od strane Ozon
0 komentar

Gotovo 14.500 licitacija organizovano je tokom 2021. godine putem platforme eAukcija, što je skoro 50 odsto više nego 2019. godine, saopštila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Elektronski sistem javnog nadmetanja postao je jedini način za prodaju imovine u izvršnom postupku. Zbog toga je na raspolaganju bilo gotovo 2.800 nepokretnih i približno 11.000 pokretnih stvari koje su preuzete zbog nemogućnosti otplate duga, pokazala je NALED-ova analiza.

Cene po kojima su nekretnine kupovane na aukcijama bile su za 17 odsto više od početnih, dok je kod pokretne imovine ta razlika iznosila 15 odsto.

Ministarstvo pravde uvelo je platformu eAukcija u martu 2020. godine u skladu sa inicijativom NALED-ovog Saveza za imovinu i investicije, u okviru izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Pored efikasnosti, osnovni cilj automatizacije postupka bila je veća transparentnost i pravna sigurnost, kao i stvaranje uslova za fer nadmetanje.

– Zahvaljujući elektronskoj proceduri, javno nadmetanje više nije ograničeno na uzak krug potencijalnih kupaca, već u njemu mogu da učestvuju svi zainteresovani građani ili pravna lica – kaže potpredsednik Saveza za imovinu i investicije u NALED-u Dejan Vuković.

On ističe da je predmet prodaje poznat je 15 do 30 dana unapred, kao i to da svako ko želi da licitira mora da položi zalog od 15 odsto početne cene.

 Na aukcijama se mogu naći raznovrsne nekretnine, pokretna imovima, traktori, teretna vozila, putnička vozila… do nameštaja ili kućnih aparata.

Nekretnine se putem javnog nadmetanja mogu naći po nižim tržišnim cenama, neretko i upola procenjene vrednosti.

Kako do naloga na eAukcija?

Da bi se prijavili na portal eAukcija, kako bi mogli da učestvujete na aukciji, morate da zatražite zvanično verifikovan elektronski potpis. Odete u MUP i podnesete zahtev, ovde dobijete potvrdu i šifru.

Elektronski potpis vam ništa ne znači bez čitača lične karte, znači da dodatno kupujete i ovaj čitač. Prvo čitač povežete sa računarom, potom morate da skinete sa interneta pogonski softver za taj čitač. 

Na sajtu eAukcija Ministarstva pravde potražite rubriku „pomoć“. Tamo će vam se otvoriti uputstvo. Moraćete s tog sajta skinuti još dva softverska programa, aktivirati ih, povezati sa čitačem lične karte.

Nakon toga se registrujete na sajtu eAukcija. Članarina za godinu dana koja vam daje pravo da učestvujete na aukciji košta 2.000 dinara.

Nova ekonomija/Ozon

Možda Vam se svidi i