Dobro jutro, Mitrovčani, jeste li zamislili želju?

Od strane Ozon
0 komentar

Danas je Bogojavljenje

Ima raznih verovanja vezanih za Bogojavljenje. Jedno od njih je da poslednjim minutima Krstovdana, prema predanju, treba zamisliti jasno želju, pa u ponoć, na Bogojavljanje, pogledati u nebo i poželeti da se ona ostvari.

Postojalo je verovanje da će mlade devojke na bogojavljensku noć (18. na 19. januar) na nebu ugledati lik onoga za koga će se udati. U nekim krajevima devojke su koristile ogledalo da bi ugledale lik suđenog. Pored ogledala stavljale su se sveće, a moralo se voditi računa da se ogledalo slučajno ne pregreje i ne pukne. Umesto da mlada devojka ugleda lik onoga za koga će se udati, mogla bi postati žrtva još jednog narodnog verovanja – sedam godina nesreće u ljubavi.

Pred nama je hladan i sunčan dan. U Sremskoj Mitrovici su trenutno 2°C, a najviše što možemo očekivati je da temperatura u toku dana dođe do četvrtog podeoka.

Biometeorološke prilike će biti relativno povolјne za većinu hroničnih bolesnika, ali se izvestan oprez i dalјe savetuje srčanim bolesnicima. Kod osetlјivih osoba su moguće meteoropatske reakcije u blažem obliku. Preporučuje se umerena fizička aktivnost i adekvatno odevanje.

Tokom protekle nedelje, rođeno 33 beba – 15 devojčica i 18 dečaka.

Tradicionalno, dvadeset i drugu godinu za redom, danas, 19. januara kod Hrama Sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici održaće se proslavljanje Bogojavljenja i plivanje u reci Savi za Časni krst.

Kao i ranijih godina pre samog plivanja od 9 časova biće održana Sveta arhijerejska Liturgija, zatim će ispred Hrama, oko 10:30 časova biti osveštana voda i blagosiljani plivači, a samo plivanje za krst biće oko 11 časova.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je zabeleženo rekordnih 18.006 novozaraženih, a od Kovida-19 je zvanično preminulo 26 pacijenata. Broj kovid pacijenata koji se leče u bolnici u Sremskoj Mitrovici, veći je za devet pacijenata, za smo jedan dan. Trenutno ih je u ovoj zdravstvenoj ustanovi 56, što je za 9 pacijenata više nego 18. janura. Od 56 pacijenata, 40 je pozitivno na virus, za 10 više nego juče dok se na respiratorima u Mitrovačkoj bolnici nalazi sedam osoba. Dve osobe u Mitrovačkoj bolnici, pozitivna na virus kovid, diše uz pomoć kiseonika. Jedan oboleli transportovan u Covid bolnicu u Mišeluku.

U Kovid ambulanti Sremske Mitrovice bilo je 212. prvih pregleda, dok je kontrolnih pregleda bilo 138. Od 212. prvih pregleda, 154. pregleda su bili antigen pozitivni, PCR pozitivnih bilo je troje. Hospitalizovane su četiri osobe.

Gradska izborna komisija je i zvanično potvrdila da su Mitrovčani većinski glasali za Ustavne promene iz oblasti pravodsuđa. Rezultate po Mesnim zajednicama čekamo do zvaničnih rezultata Republičke izborne komisije.

Još uvek traju prijave za 100 evra

Najmlađi građani koji imaju pravo na pomoć od 100 evra su oni koji 13. januara 2022. pune 16 godina. Najstariji građani koji imaju pravo na ovih 100 evra od države su oni koji 14. januara pune 30 godina života. Ovo je određeno novim zakonom koji reguliše isplatu državne pomoći mladima od 16 do navršenih 29 godina života i koji na snagu stupa u četvrtak, 13. januara. Uslov za prijavu za sto evra za sve mlade je – posedovanje lične karte.

Prijava će biti isključivo onlajn, preko portala Uprave za trezor i počinje u subotu, 15. januara. Traje dve nedelje, zaključno sa 30. januarom. Ko nema otvoren tekući račun u banci treba da, prilikom prijave, izabere banku u kojoj će mu država otvoriti namenski račun. Za pomoć od 100 evra ne treba da se prijavljuju mladi od 16 do 29 koji su primaoci novčane socijalne pomoći, kao i oni koji su na izdržavanju zatvorskih kazni. Za njih je prijava – automatska.

Ako primalac novčane socijalne pomoći nema tekući račun za uplatu novčane socijalne pomoći u smislu zakona kojim se uređuje socijalna zaštita, Ministarstvo finansija će ovom licu otvoriti poseban namenski račun za uplatu novčane pomoći kod banke Poštanska štedionica – precizira se u zakonu.

Ukoliko ste u potrazi za poslom, možda ga nađete baš među oglasima na našem portalu.

Možda Vam se svidi i