Danas sednica Kriznog štaba, očekuje se ukidanje kovid propusnica

Od strane Ozon
0 komentar

Sednica Kriznog štaba zakazana je za danas u 16 sati, a na njoj bi trebalo da budu ukinute neke protivepidemijske mere. Kako je za Euronews Srbija potvrđeno prvo „padaju“ kovid propusnice, zatim izolacija za kontakte sa zaraženima, a na stolu će se naći i četvrta doza vakcine za određene kategorije stanovništva.

Inače, medicinski deo Kriznog štaba imao je u petak, 4. marta, konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić, a razgovaralo se koje mere mogu biti ukinute zbog povoljnije epidemiološke situacije, a koje i dalje ostaju na nazi.

Srbija nije imala preterano restriktivne mere u poslednjem talasu virusa korona. Na snazi je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, održavanje distance, dezinfekcija, zatim kovid propusnice u ugostiteljskim objektima, kladionicama, kockarnicama posle 20 sati.  Izolacija za zaražene virusom korona traje nedelju dana, dok je karantin za kontakre sa inficiranim osobama pet dana.

Druga mera koja će verovatno biti ukinuta u četvrtak je karantin za kontakte. Do sada je karantin za zdrave osobe koje su bile u kontaktu sa inficiranim bio pet dana. Ta mera je već je ukinuta zu mnogim evropskim zemljama, te je za očekivati da „padne“ i u Srbiji.

Sa epidemijom se još nismo pozdravili, virus je i ranije znao da nas iznenadi te na snazi i dalje ostaju osnovne protivepidemijske mere  – maska u zatvorenom, distanca, dezinfekcija.

Možda Vam se svidi i