Da li vi možete sebi da priuštite garsonjeru od svoje plate?

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA/Ozon Media. Kupovina nepokretnosti je gotovo sasvim sigurno jedna od najvećih investicija koju pojedinac tokom života može da priušti sebi. 

Pravi su srećnici oni koji bez uzimanja kredita mogu da kupe svoju nekretninu. Međutim realnost, tačnije statistika pokazuje koliko ljudi to može da učini samo ako podigne stambeni kredit. I to je danas, čini se sreća, jer postoje one porodice koje na primer ne mogu sebi da priušte ni to, odnosno njihov budžet ne može da izdrži ratu kredita. 

Pa, ipak, kupuje se. Agenti kažu, stanovi i dalje planu za nekoliko dana. U toj priči kupujem-prodajem, čini se da čovek sa prosečnom platom, može samo da zamišlja kako kupuje vlasnički s(t)an.

Da li ste kreditno sposobni?

Pre nego što vam banka odobri traženi kredit proveravati da li ste vi kreditno sposobni. Najjednostavnije rečeno, prvo će se proveravati da li imate još neki kredit koji otplaćujete, da li imate neka druga zaduženja po kreditnoj kartici, gledaće se i vaš dozvoljeni minus, naravno da će se gledati vaša zarada, kao i sve vaše obaveze koje morate da ispunite tokom jednog meseca, da li ste do sada redovno izmirivali vaše obaveze. Sve ovo se računa i i te kako utiče na to da li ćete dobiti kredit ili ne. A ko danas nije dužan?

„Nema šanse ni garsonjeru da kupim, imam nekoliko kredita, kreće škola, evo me i sada vijam keš kredit“, kaže jedan tata, kojistoji u redu ispred banke.

A kamate na keš kredit?

Vrtoglavo rastu. Ako i uspete da „prođete“ kod Banke, kamata raste, trenutno je preko 10% a u nekim Bankama i oko 13%.

Ono što dalje banke gledaju jeste visina vaše plate i porede vaše obaveze koje imate u toku meseca. Ko će biti kandidat za dobijanje kredita određuje svaka banka posebno, a to znači da neke banke zahtevaju da ta plata bude viša od minimalca.

„Radim za miinimalnu platu, bude dodatnog bonusa od vlasnika, ali ni blizu za razmišljanje o kupovini. Nije mi jasno ko kupuje sve te stanove u zgradama koje niču po gradu. Živimo kod roditelja i na tu temu, iskreno ne razgovaramo, mašta je jedno a stvarnost…“, Jelena .P smatra da ne može ni da razmišlja o kupovini garsonjere.

Poslednji zvanični podaci ukazuju na to da je Srem aktivno tržište na kojima se kupuje i prodaje. Međutim, na prostoru Srbije, tek svaka osma nekretnina kupljena je iz kredita. Sve ostalo isplaćeno je u kešu.  Imate li vi taj novac?

 Da bi kupio stan od 70 kvadrata, stanovniku Srbije je potrebno 11,5 prosečnih bruto plata, ako spadate u tu kategoriju. 

„Gledam redovno stanove i kuće po oglasima, ali za sada ništa od toga. Možda ako padnu cene i pokušam da realizujem kredit. Za sada plata ne bi pokrila sve izdatke i kredit, pa ni ne razmišljam. Živim u podstanarskom stanu deset godina, naravno, nadam se svojoj nekretnini“, kaže Željko R. On dodaje da završava prvi deo svog iskustva kupovine stana pregledom sajtova sa nekretninama, jer će kupovina morati još malo da pričeka.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik