Da li mozak jednako radi i kad su vrućine?

Od strane Ozon
0 komentar

Leto je pravi trenutak za provođenje vremena napolju, ali kada dođu tropske temperature, ipak treba biti obazriv i izbegavati direktno izlaganje suncu. Uprkos tome, može se desiti da smo pomalo usporeni, a to nije ništa neobično, pokazuju istraživanja.

Tropski talas koji se najavljuje za dane pred nama uticaće na sve u nekoj meri, a najviše u toku radnog dana. Tada ne samo da je vruće, nego još treba i da se koncentrišemo na neki poslovni zadatak, što nam se u tom trenutku čini prosto nemogućim. A kako to tačno vrućina utiče na naš mozak pokazala je jedna studija sprovedena još 2016. godine.

Ona je sprovedena u toku toplotnog talasa u američkom gradu Masačusetsu, kada su istraživači pratili ponašanje 44 studenta tokom dvanaest dana. Oni su dobili zadatak da popune dva kognitivna testa kod kuće, gde je prvi procenjivao količinu pažnje i brzinu procesuiranja podataka, dok je drugi beležio kognitivnu brzinu i pamćenje.

Neki studenti imali su klima uređaje u domu, a drugi nisu i statistika pokazuje da su oni sa rashlađenim domovima bolje prošli na oba testa, a pritom su ih i popunili brže. To pokazuje da čak i kada mislimo da vrućina na utiče na nas i da možemo da postignemo sve što bismo i inače, na nižim temperaturama, mozak ipak ne može da radi punim kapacitetom. Zbog toga nije neuobičajeno da osetimo umor, probleme sa vidom ili ravnotežom i premor.

Glavni savet je naravno izbegavanje vrućine, korišćenje klima uređaja po potrebi i unošenje tečnosti, ali takođe treba smanjiti napor kome se izlažemo ako je to ikako moguće.

Izvor: citymagazine.rs

Možda Vam se svidi i