Da li je na vidiku rešenje AZBESTNIH zgrada u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Iako je od požara u kome je izgorela azbestna zgrada u Jug Bogdanovoj ulici u Sremskoj Mitrovici prošlo više od 10 godina, rešenje za ove zgrade nije doneto.

Tri stana u azbestnoj zgradi u Ulici Jug Bogdana u Sremskoj Mitrovici izgorela su u požaru koji je zbog neispravnih instalacija buknuo u decembru 2011. godine. Nakon intervencije vatrogasaca zgrada napravljena od azbestnih ploča potpuno je neupotrebljiva, a šteta je procenjena na pet miliona dinara.

Kako saznajemo, krajem prošle godine krenuli su razgovori i sa lokalnom samoupravom i urabanizmom o rešavanju zgrade koja je izgorela. Zoran Maksimović, vlasnik firme „Boracay“, je sa vlasnicima stanova pre kontaktiranja nadležnih organa, razgovarao sa vlasnicima stanova. „ Napravio sam predračun šta bi mogli vlasnici da dobiju, naravno, potrebno je da se izgradi kompletno nova zgrada, tokom pregovora objasnio sam situaciju i šta je sve potrebno da se uradi i vlasnici su 99% saglasni. Ja sam spreman da izađem maksimalno u susret kako bi se rešio problem azbestnih zgrada u mom gradu“.

Tu ima 4×2 zgrade, svaka zgrada ima podrum koje su kao stambene jedinice, prvi sprat tri stana, drugi sprat tri stana, za sada u planu je da se reši, prva zgrada, ali planiram da se angažujem i oko ostalih azbestnih zgrada u ovom delu naselja Nikola Tesla, ako stanari/vlasnici budu saglasni. Sledeća moja gradnja bi trebala da bude ta, ako sve prođe kako je planirano, a ne vidim razloga da tako ne bude, dodaje Maksimović.

Kako to izgleda u praksi?

Zgrade od azbesta u naselju Nikola Tesla podignute su još 1969. godine kao privremeni montažni objekti sa rokom od 20 godina. U početku su to bili opštinski stanovi podeljeni raznim firmama koji su ih posle delili svojim radnicima.

Danas, ove zgrade su u privatnom vlasništvu, a to znači da samo stanari mogu da donesu odluku o sudbini svojih stanova. Grad je u proteklim godinama rešavao sve probleme i adaptirao ili izgradio nove zgrade za koje je on nadležan.

U slučaju azbestnih zgrada u Sremskoj Mitrovici, sve zavisi od vlasnika stanova.  Grad je merodavan samo za one objekte u kojima je vlasnik, a zgrade trebaju održavati njihovi suvlasnici.

Trenutno, vlasnici izgorele zgrade u Sremskoj Mitrovici, slažu se sa investitorom da ovaj problem traba rešiti, ali čeka ih još mnogo posla. Izgorela zgrada je u sastvu sa još jednom zgradom, pa bi bilo idealno da se reše obe zgrade. Jedna od zgrada nema upravnika, pa je to prva obaveza koju stanari treba da urade, nakon toga se rešavaju dogovori sa investitorom. Stanari koji žive u stanovima, za čiju je izgradnju korišćen azbest,  otkupom su u obavezi da brinu o stambenoj jedinici.

Kada se završe dogovori o izgradnji nove zgrade, staru treba srušiti. U tom delu će lokalna samouprava biti angažovana jer uklanjanje azbestnog cementa zahteva specifičan postupak i posebne mere zaštite radnika i životne sredine.

Zbog toga što je azbest veoma opasan po zdravlje, u Evropi je još 1976. godine doneta odluka o ograničavanju njegove upotrebe, dok je 2005. godine u svim zemljama članicama Evropske unije zabranjena proizvodnja i upotreba azbesta u građevinske svrhe.

Dogovorom sa nekim od investitora koji su zainteresovani za rešavanje problema sa zgradama od azbesta, vlasnici ovakvih stnova, rešili bi dugogodišnji problem. Dobili bi nove stanove u zgradama koje nisu opasne za život. Ali, postavlja se pitanje, da li će stanari koji trenutno žive u stanovima, za čiju je izgradnju korišćen azbest, uspeti da obezbede mesto za stanovanje dok se nove zgrade ne izgrade ili da obezbede potreban novac. ipak, na kraju, rešavanje problema azbestnih zgrada je obaveza valasnika stanova jer je otkupom to postala njihova obaveza.

Istovremeno, za sve vlasnike, ovo bi bila dobra investicija, s obzirom na kretanje cena nekretnina, a kako smatraju prodavci nekretnina, ovo je jedna od najlepših lokacija u gradu.

Možda Vam se svidi i