Da li je na pomolu popuštanje mera u školama?

Od strane Ozon
0 komentar

Obavezno nošenje maski za učenike u svim osnovnim i srednjim školama tokom celodnevnog boravka u školskoj ustanovi, po svemu sudeći moglo bi u narednom periodu da prestane da važi ili da se bar njihova upotreba svede minimum. Osim toga, dugogodišnja tradicija ekskurzija, koja je već dve godine prekinuta zbog korona virusa mogla bi da zaživi i ponovo postane aktuealna i pre proleća.

Iako za ove pretpostavke iz zavoda za javno zdravlje kažu da za sada nema zvaničnih informacija, iz škola smatraju da sve stabilnija epidemiološka situacija kao i stručna optimistična predviđanja u narednom periodu ukazuju da će se to vrlo brzo desiti.

Epidemiolog i član Kriznig štaba prof. dr Branislav Tiodorović smatra da o skidanju maski u školama treba razmišljati na osnovu podataka lokalne samouprave, ali i na osnovu pada dnevnog broja novozaraženih.

– Kada brojevi budu na nekom manjem nivou treba razmišljati o tome, ali pre svega treba razmišljati na nivou lokalne samouprave. Ako na nekoj teritoriji postoji dobar obuhvat vakcinacije, sutuacija je mirna, onda bi deca mogla skinuti maske. Možda će to biti moguće već u martu mesecu, ali naravno sve zavisi od epidemiološke situacije, kaže za “Blic” profesor Tiodorović.

Nošenje maski za đake uvedeno je 1. septembra prošle godine kada je ukupan broj zaraženih dnevno bio 3.345. Međutim, mogućnost da mogu da se skinu tokom časa i u dvorištu, promenjena je od 13. septembra kada je uvedeno da moraju da se nose non stop, odnosno i za vreme časa, i na odmorima, dakle, bukvalno od ulaska u dvorište do izlaska. Tog 13. septembra imali smo više od 6.200 zaraženih.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik