Crveni krst Srbije: Na račun za pomoć Ukrajincima uplaćeno 2,8 miliona dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović izjavio je da je na namenski račun za pomoć građanima Ukrajine uplaćeno oko 2,8 miliona dinara od početka rata.

Po njegovim rečima, kroz Srbiju je do sada prošlo oko 30.000 Ukrajinaca.

Kako je Radovanović rekao za RTS, taj novac je uplaćen Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, „gde se prikupljaju sredstva za Ukrajinu i biće upotrebljena u humanitarne potrebe“.

Istakao je da je u Ukrajini trenutno angažovano 42.000 volontera preko tamošnjeg Crvenog krsta i dodao da je svaki deseti Ukrajinac, bilo interno raseljen, ili koji je morao da napusti dom, dobio pomoć međunarodnog Crvenog krsta.

 „Oko 1,8 miliona kilograma pomoći je podeljeno ugroženom stanovništvu Ukrajine preko Crvenog krsta, 2,2 miliona Ukrajinaca je dobilo direktnu novčanu pomoć, a više od milion paketa humanitarne pomoći je podeljeno građanima“, kazao je on. 

Radovanović je naglasio da se ta akcija ne sprovodi samo u Ukrajini, već i sa izbeglim stanovništvom u okolnim zemljama, poput Poljske i Rumunije. Dodao je da je, prema procenama, kroz Srbiju prošlo oko 30.000 Ukrajinaca, a da u proseku u Srbiji boravi oko 5.500-6.000 žitelja Ukrajine i objasnio da se ta brojka menja iz dana u dan.

„Oni se uglavnom nalaze kod porodice i prijatelja pošto postoji dijaspora Ukrajinaca u Srbiji. Oni su raspoređeni u 34 opštine širom zemlje. U prihvatnom centru u Vranju je 50-60 Ukrajinaca“, naveo je on. Crveni krst u Srbiji osnovan je 1876. godine, a Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca obeležava se danas, 8. maja.

Možda Vam se svidi i