„Crni petak“ počeo u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Ima onih koji prave šoping liste, ali mnogo je više onih koji ne veruju u „crni petak“. Ovogodišnji „Black Friday“ (Crni Petak) dolazi sa puno neizvesnosti jer trgovci nemaju svu robu na stanju, a onu koju imaju ne mogu da daju po veoma niskim cenama, dok sa druge strane kupac danas mnogo manje troši. Sniženja su trenutno od 20 do 50% i trgovci kažu da većih sniženja neće biti. U drugim, dodaju da se sniženja na robu očekuju i narednih dana, dok se roba ne proda, roba koja je sezonska. Mnogi građani planiraju da obiđu sniženja, kupovina zavisi od cena ali i stanja u novčaniku.

Kraj godine je period rezervisan za mnoštvo ponuda trgovinskih lanaca i prodavnica koje obično pružaju brojne pogodnosti. Sniženja povodom dana „Black Friday“ je u mnogim prodavnicama u Sremskoj Mitrovici su već počela, pa tako na sniženima već sada, pre 25. novembra, na popustu možete pazariti u prodavnicama kao što su Opposite obuća, Barbosi ili Njujorkeru. Ipak, sačekajte petak ako ste planirali jeftiniju kupovinu jer mnoge prodavnice čekaju 25. novembar za objavu sniženja.

Zbog krize i poskupljenja ljudima svaka ušteda znači, pa neki građani čekaju unapred ovakve rasprodaje. Ima i onih koji idu po radnjama danima ranije i probaju stvari koje im trebaju, da bi bili sigurni da im odgovara kada budu došli za „Crni petak“. Nekad je zaista moguće naći vrlo povoljne stvari poput dizajnerskih torbi ili obuće, a nekad i više pari obuće skoro po ceni jednih.

Važno je podsetiti na drugu stranu, na „cake“ trgovaca ili na prevare koje se mogu desiti. Prilikom online kupovine dobro utvrdite da li kupujete na zvančnoj stranici ili sajtu određenog brenda jer se sve češće javljaju lažni profili, pa vam novac može otići na pogrešno mesto i nećete dobiti željeni proizvod.

Prilikom kupovine u prodavnici, pažljivo gledajte cene i ono što piše na deklaraciji bez obzira na gužvu. Takođe, dobro se informišite kakva je politika kuće o zameni ili povraćaju novca za robu koja je kupljenja na dan akcije.

Crni petak je uobičajeni naziv za prvi petak nakon Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno četvrti petak u novembru.

Ove godine Crni petak pada 25. novembra.

To je dan kada počinje sezona božićnih kupovina u zemljama koje slave Božić po Gregorijanskom kalendaru i kada prodavnice daju ogromne popuste.

U Americi termin Crni petak prvi put se pominje 1952. godine, a od 2005. godine to je dan sa ubedljivo najvećim prometom u trgovinama.

Poslednjih petnaestak godina ovaj običaj se proširio i širom Evrope, pa i u Srbiji.

Rasprodaje povodom Crnog petka proširile su se na celu tu nedelju, a neki trgovci su ih produžili i na naredni ponedeljak koji je dobio naziv “Sajber ponedeljak”.

Poslednjih godina veliki deo kupovine preselio se na internet, pa se onlajn rasporodaje ovog dana nazivaju “Sajber crni petak”.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar