Čadež: Šta će poskupeti je pitanje od milion dolara

Od strane Ozon
0 komentar

Eksplozija cena nafte i žitarica na svetskim berzama i redovi ispred menjačnica uznemirili su i naše građane i privredu. Predsednik Privredne komore Marko Čadež kaže za RTS da nikada do sada nije bilo ovoliko nepoznanica i da se pred nama nastaje nova struktura globalne ekonomije. Napominje da je zbog rata u Ukrajini najviše problema sa transportom. Šta će tačno poskupeti je, ističe pitanje od milion dolara.

Marko Čadež je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da sučetiri vozača kamiona koji su skoro dve nedelje bili praktično zatočeni sa ukrajinske strane prešli poljsku granicui krenuli ka Srbiji.

“Mora da dođe do korekcije cene goriva. Za sada imamo zalihe naftnih derivata, ali u budućnosti moramo da se usmerimo na tržište”, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije gostujući na RTS-u.

On je dodao da smo mi izvoznici najvećeg broja osnovnih životnih namirnica.

“Mi smo u većini slučajeva izvoznici hrane. Za osnovne životne namirnice ne moramo da brinemo, jer imamo više nego što nam treba i pšenice, kukuruza, soje, ulja. PKS predlaže da se uvedu izvozne kvote, a ne potpuna zabrana izvoza, jer i farmeri treba nešto da zarade od ovih viših cena”, kazao je Čadež dodajući da postoje i alternativna tržišta za uvoz sirovina za proizvodnju cementa, a da će cene ostalog građevinskog materijala zavisiti od međunarodnog tržišta.

Za sada je najveći problem transport robe do i iz Rusije, a prema rečima predsednika PKS, transport je poskupeo za 30 do 40 odsto.

“Transport je poskupeo, ali i duže traje. Umesto 13 dana trasnport traje 26 dana. Kamioni u Rusiju za sada idu bez problema, ali sve češće u povratku zemlje ne žele da propuste robu iz Rusije i onda se kamioni vraćaju prazni”, istakao je on.

PKS je od juče uvela dnevni servis izveštavanja za privredu i javnost, kol centar i sajt.

“Tu su informacije o tome kako funkcioniše platni promet, preko kojih banaka. Situacija se menja iz dana u dan. Dajemo tumačenja odluka EU, kao i odluka Rusije”, rekao je Čadež dodajući da oni prate koje su sirovine najkritičnije i koje industrije su najugroženije.

Srbija izvoznik osnovnih životnih namirnica

Navodi da platni promet za sada funkcioniše, ali usporeno. Na pitanje šta će tačno poskupeti ističe da je to pitanje od milion dolara.

„Čini mi se da u nekom trenutku mora da dođe do korekcije cene goriva. Mi imamo zalihe. Kada pogledamo osnovne životne namirnice, mi smo izvoznik, ne uvoznik. Imamo ih dovoljno, i više nego što je nama potrebno, i pšenice i soje i ulja… PKS predlaže uvođenje određenih kvota, ne potpuno ograničavanje izvoza, jer i tim farmerima morate omogućiti da zarade i po novim cenama. Vlada je već ušla u tu proceduru. Neće postojati disbalans da će neko zbog odluke ili kvote imati problem. Nema razloga kada pogledate koje količine imamo“, navodi Čadež.

Prate, kaže, i zalihe i cementare.

„Sve sirovine su pokrivene za sada. Što se tiče sirovine koje mogu da se uvezu, ne očekujemo veći problem. Cene građevinskih materijala zavise od cena na svetskom tržištu i to je nešto sa čime ćemo morati da živimo u budućnosti“, zaključio je Čadež.

Možda Vam se svidi i