Brnabić: Ako narod to želi, Rio Tinto može da ode iz Srbije u narednim nedeljama

Od strane Ozon
0 komentar

Ukoliko ljudi žele da Rio Tinto ode iz Srbije, premijerka Ana Brnabić ističe da će to podržati i najavljuje da bi do toga moglo da dođe u narednih nekoliko nedelja.

Ona je na TV Prva rekla da se to može uraditi jednostavno tako što će isteći dozvole koje ima Rio Tinto i onda će Vlada ukinuti prostorni plan.

Ipak, kako kaže, Srbija mora biti spremna da se bori ukoliko kompanija odluči da je tuži.

Prema njenim rečima, situaciju sa Rio Tintom je sadašnja vlast nasledila od prethodne, jer je kompanija dovedena u Srbiju 2003. Kako kaže, dozvolu za istražne radove je dobila 2004. godine, od kada kreće da istražuje u Loznici, Gornjim Nedeljicama i okolnim selima. Dozvole su joj produžene 2006. godine, kada je i izmenjen Zakon o rudarstvu iz 1995, čime je uvedeno načelo kontinuiteta, što podrazumeva da onaj ko je dobio pravo da istraži ima ekskluzivno pravo na eksploataciju. 

„Do tada to nije bilo tako, imali ste istražna prava, ako nešto nađete, država raspsuje tender da vidi ko to treba da eksploatiše da bi obezbedila najbolje uslove za našu zemlju i naš narod“, objasnila je Brnabić.

Možda Vam se svidi i