Branka Zarić iz Sremske Mitrovice dobitnica nagrade „Heroji među nama“

Od strane Ozon
0 komentar

Branka Zarić, osnivačica grupe na Fejsbuku „Budi human-humanitarne licitacije“ , jedna je od pobednika konkursa „Heroji među nama“ koja je, zajedno sa još osam laureata, ponela laskavu titulu heroja 2021. godine. Branka je organizator i velikog broja humanitarnih prodaja, bazara, a njena grupa je dobitnik značajnog broja nagrada.

„Budi human-humanitarne licitacije“

Branka, koju su na konkurs prijavile njene saradnice, istakla je da, uprkos velikom trudu, radu i zalaganju, nije očekivala da će biti jedna od dobitnika.

Branka je osnivač fejsbuk grupe „Budi human-humanitarne licitacije“, na kojoj članovi prodaju i kupuju različite stvari – garderobu, obuću, parfeme – preko licitacije, nakon čega novac bude uplaćen fondaciji „Budi human“ i proleđen osobama kojima je potreban. Grupa broji preko 300.000 članova.

Kao što i priliči herojima, Branka je skromna i velikodušna osoba, koja je fejsbuk humanitarnu licitaciju pokrenula da bi pomogla drugima i potvrdila da je nečije malo nekome mnogo znači. Pokazala je da ima veliko srce što dokazuje veliki broj licitacija i prikupljenih sredstava. 

Projekat „Heroji među nama“ nastao je iz želje da se osobama sa invaliditetom, pruži prilika za dodatnu vidljivost, gdje će se moći predstaviti u pravom svjetlu, bez diskriminacije, stigmatizacije, stereotipa i predrasuda. Društveno-odgovoran projekat, koji su pokrenuli kompanija Molson Coors, brend Jelen pivo i Organizacija amputiraca UDAS, s ciljem predstavljanja osoba sa invaliditetom na afirmativan način. Kampanja podrazumijeva pozitivne, zanimljive i inspirativne priče, koje će biti predstavljene javnosti u okviru web platforme „Heroji među nama“, kao i putem medija i društvenih mreža. Heroji zaista i jesu među nama, svaki dan ih srećemo u komšiluku, na ulici, tamo gdje ih najmanje očekujemo.

Branka Zarić je na svojoj Facebook stranici napisala da zahvalnost duguje svima i da se ne smatra herojem.

Pišem ovo jer dugujem svima vama da se zahvalim. Pre svega Tijana Majić i celom svom timu Humanitarne Licitacije koji su me predložili za glasanje. Odabrana sam za jednog od heroja za 2021 godinu. Herojem se nikada smatrala nisam, ne smatram se ni dalje, ovo priznanje ništa ne menja u mom daljem životu i radu, ne moram da naglašavam svoje stanje zbunjenosti i šoka kada su me pozvali i saopštili vesti, nisam očekivala. Naravno da sam počastvovana, ali teško je u svojoj glavi prihvatiti tako nešto. Zahvaljujući svima vama koji su baš meni pružili svoj glas, kao i žiriju koji je odabrao da se ja nađem među 10 heroja Srbije, juče sam prisustvovala svečanosti koja je organizovana ispred Fondacija Ana i Vlade Divac i upoznala divne ljude, koji su učinili ceo događaj zanimljivijim i vrednim sećanja. Hvala svim donatorima ovog događaja, nagrade su divne, ja već znam kako ću svoje da iskoristim, naravno sve što može ide u humanitarne svrhe. Kako rekoše juče na dodeli priznanja – „Pravi heroji su oni koji imaju hrabrosti, solidarnosti i snage da uvek dobro stave ispred sebe kada je najteže. Heroji dolaze u različitim godinama, boji kože, polu i orijentaciji, različitim profesijama, religijama i ličnostima, ali svi imaju isti nevidljivi plašt empatije i solidarnosti“. Moja poruka za sve dobre ljude je da nastave da čine ono što ih čine srećnim, ispunjenim i što im daje svrhu i smisao u životu, ja znam da sam ispunjena celim svojim bićem, molim se da tako i ostane.

Možda Vam se svidi i