Bivšem pripadniku MUP-a Draženu Letiću, optuženom za špijunažu, odložen glavni pretres za sledeću godinu

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Glavni pretres bivšem pripadniku MUP-a Srbije Draženu Letiću (50) iz Sremske Mitrovice, protiv kojeg je tužilaštvo podiglo optužnicu za špijuniranje za Sigurnosno- obaveštajnu agenciju Hrvatske (SOA), te da je obezbedio lažne dokumente kojim je Branimir Glavaš pokušao da spreči istragu protiv sebe, 7. i 8. decembra nije održan u Višem sudu u Sremskoj Mitrovici. Razlog odlaganja je što se razboleo zamenik javnog tužioca, pa će se Letić tek početkom sledeće godine pojaviti na optuženičkoj klupi.
Prvostepenom presudom Višeg suda, Letić je bio osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Novom Sadu ukinuo i postupak vratio na početak.
Kako kažu u Višem sudu, sada su u ovom sudskom procesu spojena dva predmeta, pa će se pored Letića suditi i Nikoli Kajkiću (48) koji je u vreme podizanja optužnice bio inspektor u Odeljenju za terorizam i ekstremno nasilje u Policijskoj upravi Vukovarsko-sremskoj, kao i predsednik Nacionalnog sindikata policije Hrvatske.
Kajkić je imao formiranu saradničku mrežu za prikupljanje obaveštajnih informacija, za vrbovanje lica sa ovih prostora za saradnju sa hrvtaskim pravosuđem, kao i za dolaženje do dokumentacije koja bi bila zloupotrebljena u spoljnopolitičke svrhe, u cilju diskreditacije Srbije.
Letić je uhapšen 13. jula 2019. godine u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švajcarske i to kao član kriminalne grupe Majkla Dokovića, čija organizovana grupa je pokušala da prokrijumčari 600 kilograma kokaina vrednog oko 18 miliona evra iz Urugvaja u Švajcarsku.
Dražen koji je bio poznat u kriminalnim miljeima tokom istrage koju je vodila Bezbednosno- informativna agencija, došlo se do dokaza da je šest godina radio za hrvatsku obaveštajnu službu i to za novčanu nadokanadu.
Tokom istražnih radnji BIA je prikupila podatke da je Letić po nalozima pripadnika hrvatskih bezbednosnih i političkih struktura u Srbiji prikupljao obaveštajne informacije i prenosio ih SOA.

S. Kostić

Možda Vam se svidi i