Bez obzira na pandemiju u 2021. godini – 80 odsto firmi koristilo sopstvena sredstva za poslovanje

Od strane Ozon
0 komentar

Najnoviji rezultati ankete Privredne komore Srbije pokazuju da je situacija na tržištu rada stabilna i da većina privrednika očekuje nepromenjen ili blago rastući nivo prometa usluga i dobara.

„Privrednici su umereni optimisti kada je reč o povećanju izvoza u prvom tromesečju 2022. godine i planiraju veći obim investicija”, pokazuju rezultati ankete u kojoj je 1.571 preduzeće ocenilo svoje poslovanje u četvrtom kvartalu prošle i iznelo očekivanja za prvi kvartal ove godine.

S druge strane, visoke cene resursa i tražnja na domaćem tržištu predstavljaju izazove sa kojima se najveći deo privrede suočava početkom 2022. godine. Troškovi inputa u poslednjem tromesečju 2021. povećani su kod 72 odsto ispitanika u odnosu na treći kvartal prošle godine, najviše u drvnoj industriji i poljoprivredi.

“Više od polovine anketiranih očekuje da će poslovna klima u prvom tromesečju ove godine ostati nepromenjena, četvrtina da će biti poboljšana, a 23 odsto očekuje lošiju poslovnu klimu u odnosu na poslednji kvartal 2021. godine. Većina kompanija je u četvrtom kvartalu prošle godine zadržalo ili čak povećalo broj zaposlenih, a smanjenje broja zaposlenih ni u prvom kvartalu ove godine ne očekuje 92 odsto ispitanih preduzeća”, navodi se u rezultatima ankete.

Kada je reč o prometu, većina privrednika očekuje nastavak pozitivnog trenda u prvom kvartalu tekuće godine. Čak 61 odsto očekuje veći ili nepromenjen promet. Takođe, privrednici očekuju povećanje izvoza u prva tri meseca ove godine, a tri četvrtine isti ili povećan obim uvoza u odnosu na kraj 2021. godine.

Rezultati anktete pokazuju da čak 87 posto kompanija planira veći ili isti nivo investicija u odnosu na prošlu godinu, najviše u građevinske objekte i zemljište, uvoznu i domaću opremu.

Ohrabruje podatak da je 78 odsto anketiranih ukazalo da ima dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a kada je u pitanju likvidnost, sa najvećim izazovom se suočavaju turizam i ugostiteljstvo, drvna industrija i komunalne delatnosti.

Privredne komore Srbije

Možda Vam se svidi i