Besplatne obuke za energetske skaute

Od strane Ozon
0 komentar

Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) organizuje obuke za tzv. energetske skaute, u okviru projekta Young Energy Europe, koji će nakon obuke moći da prepoznaju i iskoriste potencijale uštede energije u svojim kompanijama, saopštila je Nemačko-srpska privredna komora. Rok za prijavu je 15. jul 2022. godine.

Svi energetski skauti dobijaju sertifikat o učešću od Nemačko-srpske privredne komore, a najbolje ocenjeni energetski skauti imaće priliku da predstave svoje projekte na posebnom događaju u Berlinu, navodi se u saopštenju Nemačko-srpske privredne komora. 

Program se održava drugu godinu zaredom i obuke su besplatne, biće održane uživo, u prvoj polovini oktobra ove godine i broj mesta je ograničen. Imajući u vidu da se energija najviše gubi u industrijskim pogonima, tu se može ostvariti i najveći učinak pri primeni neophodnih znanja i mera u oblastima energetske efikasnosti i optimizacije resursa, piše na sajtu AHK Srbija. 

Projekat se finansira u okviru Evropske klimatske inicijative (EUKI) Ministarstva za privredu i zaštitu klime SR Nemačke (BMWK) i sprovodi se zajedno sa inostranim privrednim komorama u partnerskim zemljama, navodi se u saopštenju.

1. Registracija

Zainteresovane kompanije prijavljuju svoje zaposlene za učešće u kvalifikacijama u AHK Srbiji.

2. Obuka

Polaznici na četvoro- ili petodnevnoj obuci stiču osnovna znanja na temu energije – od proizvodnje i njenog značaja za zaštitu životne sredine, do efikasne upotrebe i povezanim tehnologijama. Kako bi se olakšala praktična primena ovih projekata, polaznici takođe dobijaju uvid u upravljanje projektima, internu komunikaciju i praktičnu upotrebu mernih uređaja.

3. Praktična faza

Nakon početne obuke sledi period od nekoliko nedelja u kojem energetski skauti u kompaniji osmišljavaju i sprovode sopstveni projekat energetske efikasnosti.

4. Prezentacija projekta

U poslednjem modulu „Prezentacija projekata“, praktični projekti se prezentuju u zajedničkoj radionici i ocenjuju od strane žirija. Pri tome, učesnici i u ovoj fazi imaju koristi od razmene iskustva sa učesnicima iz drugih kompanija i na taj način dobijaju nove ideje za samostalno istraživanje drugih potencijala. Konačno, svi energetski skauti dobijaju sertifikat o učešću od AHK Srbije, a najbolje nagrađuje žiri.

Možda Vam se svidi i