2008 sadnica do kraja godine za „Zeleni pojas“

Od strane Ozon
0 komentar

Lokalna samouprava u Sremskoj Mitrovici danas počinje veliki posao realizacije projekta “Velika sadnja – Zeleni prsten” u kojem će u gradu i oko njega biti posađeno 2008 sadnica raznog drveća.

Grad  Sremska Mitrovica se u predhodnih nekoliko godina bavio  se razvijanjem privrede i obezbeđivanjem radnih mesta za naše sugrađane . Sada je vreme da se pređe na drugi nivo i da se ozbiljno i temeljno bavimo zaštitom životne sredine. Danas počinje prva faza  „Velike sadnje“, 2008 sadnica biće posađeno do kraja godine i tako ćemo formirati zeleni prsten oko Grada. Broj 2008 nije slučajan , nego simboličan, jer je  Sremska Mitrovica 2008. godine dobila status Grada. Zelene oaze kao što su Spomen groblje, park kog Atletskog stadiona su nam ostavili naši stari, a sada mi ovo sadimo za našu decu, rekao je predsednik Skupštine Grada , Vladimir Pavlović.


Zeleni pojas oko našeg grada predstavljaće štit od aero zagađenja i svojevrsni apsorbent za polutante.     

Po rečima Tamare Milković, predsednice Zelene odborničke grupe, zeleni pojas oko našeg grada predstavljaće štit od aero zagađenja i svojevrsni apsorbent za polutante.       

Jedno drvo može za godinu dana upije 4,5 kg polutanata iz vazduha, a oslobodi 145 kilograma kiseonika. Izuzetno je značajan i odabir vrsta sadnica, naime reč je o javoru i on pripada vrsti drveća koja emituje fitoncide, odnosno čestice koje uništavaju mikroorganizame iz vazduha. Ova vrsta sadnica, pored četinara će biti i najbrojnija u formiranju zelenog pojasa, objašnjava Tamara Milković

 

Možda Vam se svidi i