Zimska oprema od 1. novembra: Krenula priprema, cene guma do 8000 dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Potražnja za zimski program, počela je još sredinom oktobra, antifriz, akumulatori, pa i gume, kupuju se i pre početka zakonske obaveze, kažu u „Auto Velji“.

Više se ne čeka 1. novembar za zamenu guma jer tada sve firme i fizička lica moraju imati zimske gume, pored zimskih pneumatika, u gepeku se moraju naći i lanci za sneg u deonicama puta gde je saobraćajnim znakom određena obavezna zimska oprema, dok vozači u naseljima nemaju tu obavezu. Promena gum ana vozilu, nije mala Stavka u budžetu, cene se kreću od 4.600 dinara do 8.000 dinara, u zavisnosti od veličine gume.

One koji ne žele da ih sneg i poledica iznenade ili planiraju zimsko putovanje, “čarape za sneg” će koštati u Sremskoj Mitrovici oko 2.500 dinara, iako se ovo retko kupuje, kažu u prodavnici delova I ostale opreme za automobile. Za lance potrebno izdvojiti između 1.750 do 3.000 dinara u zavisnosti od dimenzija guma.

Cena balansa i montaže gume uvek zavisi od veličine točka, ali i od toga da li se kod vulkanizera kupuju gume ili se donose svoje.

Zamena guma, sa montažom i balansom.

Montaža guma koje se kupe u servisu, košta 250 dinara po točku, abalans je 200, 250, i 300 dinara.  Ukoliko se donose gume, montaža i balansiranje koštaju nešto manje.

Zamena pneumatika uglavnom se ne zakazuju u Sremskoj Mitrovici. Ukoliko nema automobile na čekanju montaža se završava za oko 15 minuta, aali ako ima nekoliko vozila montaža see čeka ko 40 minuta do sat vremna, kažu u Hofmanu.

Kako piše u Zakonu o saobraćaju, kada je na putu sneg i led, obavezna je upotreba zimske auto-opreme, odnosno zimskih guma na kojima dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra, a Saobraćajna policija za kršenje tog Zakona može kazniti fizičko lice iznosom od 6.000 do 20.000 dinara, pravna od 100.000 do 800.000 dinara, dok se preduzetnici kažnjavaju iznosom od 50.000 do 200.000 dinara.

Svake godine, iz Agencije za bezbednost saobraćaja apeluju na vozače da u periodu od 1. novembra do 1. aprila koriste zimske gume, čak i kada na kolovozu nema snega, leda i poledice jer na niskim temperaturama letnje gume gube svoja svojstva, lakše proklizavaju i imaju duži zaustavni put.

Možda Vam se svidi i