Završena sednica Kriznog štaba

Od strane Ozon
0 komentar

Beograd- Nakon sednice, javnosti se obratila premijerka Ana Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je vakcinacija jedini odgovor na epidemiju koronu virusa, kao i da se epidemiološka situacija usložnjava.

Brnabić je, posle sednice Kriznog štaba, rekla da je 2.821.060 osoba dobilo makar prvu dozu vakcine, što je 52,2 odsto punoletne populacije, revakcinisane su 2.707.594 osobe, 50,1 odsto, dok je treću dozu primilo 318.858 građana.

Kada je reč o vakcinaciji mladih, ona je navela da je samo osam lokalnih samouprava u kojima je procenat vakcinisanih mladih, između 18 i 30 godina starosti, iznad 30 odsto.

Nove mere nisu donete. 

Mere ostaju iste, ali će kontrola njihove primene biti podignuta na maksimalni mogući nivo.

Pojačaćemo kontrolu mera. Prvo idemo ovako, a onda restriktivno. Pripremamo se za uvođenje kovid sertifikata. O tome ćemo odlučiti za nekoliko dana, prvo razgovaramo sa inspekcijama. Da bi bilo u skladu sa Ustavom uvešće se prvo u prostorima u kojim ljudi ne moraju da borave, to su noćni klubovi, barovi, kafići i restorani, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić nakon završene sednice Kriznog štaba.

Vakcinacija je, poručila je premijerka Ana Brnabić, jedini odgovor na pogoršanje epidemiološke situacije.

Ona je skrenula pažnju i na činjenicu da su neverovatno povećani brojevi PCR testiranja i kapaciteti za to, gotovo 20.000 testova dnevno.

„Nabavljali smo sve lekove, kako su se pojavljivali i preporučeni od strane SZO, koliko god da su koštali, mi smo ih nabavljali. Da li je terapija bila 2.000 evra po pacijentu, nikada nismo dovodili u pitanje cenu, uvek smo nabavljali lekove. Nabavili smo čak četiri vrste vakcina do sada, uskoro dolazi i peta. Imamo sistem prijave za vakcinu takav, da je građanima bilo omogućeno da se registruju od kuće preko telefona ili kompjutera“, podsetila je Ana Brnabić.

Vakcinacija je jedini način da pobedimo virus i jedini izlaz iz ove situacije. Trenutni procenta vakcinacije znači da mi ne možemo ostati stabilni. Brojevi su još i dobri kakva nam je vakinacija – rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je istakla da je država otvoril tri nove kovid bolnice sa najmodernijom opremom.

– Svaka je bila bolja od one prethodne. Naši lekari imaju najbolju moguću opremu, a građani najbolju negu koja će omogućiti da im se spasu životi. Povećali smo kapacitete laboratorija. Danas smo na sednici Kriznog štaba zaključili da je ono što su laboratorije u Srbiji nekada radile za godinu dana, danas mogu za nedelju dana kada je reč o PCR testiranju. Država je omogućila i besplatno testiranje. Nabavili smo najskuplje i najkvalitetnije lekove. Prvi smo u Evropi, posle Velike Britanije, nabavili vakcine i to četiri vrste, a sada stiže i peta Moderna. Napravili smo sistem prijave za vakcinaciju koji je uz mogućnost izbora ponudio i tačno vreme kada se građani i gde vakcinišu i revakcinišu. Taj sistem podseća građane i kada da dođu po treću dozu. Prvi smo u svetu napravili plan prijave za treću dozu. Država je uradila sve što je mogla – kaže Brnabić.

Premijerka je rekla da postoji nešto što se zove individualna odgovornost, kao i odgovornost prema zajednici i društvu, i da država ne može da uradi sve umesto svojih građana.

„Bez vakcinacije nećemo pobediti ovaj virus. Jednu šansu smo propustili, mogli smo danas da živimo normalno. Toliko smo života izgubili, a trebalo je samo da se vakcinišu. Ja ne znam više šta da kažem. Ne postoji ništa više što država treba da uradi, niti što je posao države. Tu je mnogo pomogao Krizni štab. I danas kada neki kritikuju članove tog tela, ja da vam kažem – oni su bili na prvoj liniji borbe sa koronom, bez ikakve nadoknade“, istakla je predsednica vlade.

Možda Vam se svidi i