Zašto nam nije idol Nikola Tesla?

Od strane Ozon
0 komentar

Poslednjih nekoliko dana u žiži interesovanja je mural Ratka Mladića.

Atmosfera u centru glavnog grada Srbije u utorak uveče bila je napeta, nije bilo većih incidenata i fizičkih sukoba, ali jeste burnih verbalnih okršaja i vređanja.Na jednoj strani aktivisti i predstavnici nevladnih organizacija i građani, sa druge grupa desničara koja brani mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda, a između kordoni policije u punoj opremi.

Dan kasnije – slika je bila nešto drugačija, a na mural je bačena kofa kreča. Tokom popodneva grupa mladića je došla da skine kreč i ponovo napravi mural Mladiću.

U sredu popodne, grupa mladića je prepravljala mural Mladiću na koji je prethodno bila bačena kofa kreča. Isti dan, predveče, okupilo se još pristalica osuđenog ratnog zločinca, koji su ispred murala uzvikivali ime Ratka Mladića.

Mladić, vojni komandant snaga bosanskih Srba u ratu protiv vojski bosanskih Hrvata i Bošnjaka od 1992. do 1995, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) za genocid u Srebrenici i ratne zločine.

Uništen mural 2020. godine Sremska Mitrovica Facebook

Potreba za idolima stara je koliko i civilizacija. Kroz vekove, ljudi su za idole birali pobednike, velike vođe i vladare. Kako po ovom pitanju stojimo danas? Ko su idoli današnjice, da li ih biramo sami – ili nam ih mediji i društveni kontekst nameću.

Ko su uzori mladima u Srbiji? Rezultati poslednjeg istraživanja na ovu temu su mnoge zaprepastili, a zapravo su samo očekivana reakcija školaraca na sve što im se godinama servira. Jer, u zemlji koja neprestano trpi ucene iz inostranstva, nepravedno nosi epitet dežurnog krivca, a čiji mediji glorifikuju popularnost poznatih ličnosti i holivudski način života, odgovori 4.536 maturanata u anketi Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka i nisu iznenađujući.

Tako mladi u Srbiji, pored neprikosnovenog Novaka Đokovića, kao idole vide i Milorada Ulemeka Legiju, Ratka Mladića, Vladimira Putina, Moamera Gadafija, ali i Jelenu Karleušu, Ivicu Dačića, Zorana Đinđića i Cecu Ražnatović.

Identifikacija sa idolima i uzorima značajan je deo emocionalnog i socijalnog razvoja, pre svega dece i mladih. U vremenu virtuelne stvarnosti i nekritičkog prihvatanja medijskih sadržaja, lako se nametnu pogrešni. Zato je mudro okrenuti se uzorima, ljudima iz bliske okoline, a za idole  birati ličnosti koje radom i trudom ostvaruju svoje ciljeve. Svrha postojanja idola je da nam budu podstrek i inspiracija, a ne uzori koje ćemo slepo obožavati i nedostižno im se diviti.

Poznatim Srbima idol Nikola Teska

Novak Đoković, najbolji teniser na planeti, čovek sa takvom fizičkom i mentalnog snagom na kojoj bi mu pozavideli i Spartanci, često ističe da mu je idol upravo veliki naučnik Nikola Tesla.

Njegov simbol golubice ima na patikama, nosi majicu sa njegovim likom, oženio se na Teslin rođendan i dao ime psu po naučniku. Kad god ima priliku hvali ga na sva usta, čak i vozi auto marke Tesla.

Foto Facebook

Novak je, dakle, svestan svega što je Tesla učinio za svet i modernu civilizaciju, ali takođe dobro zna šta znači kad nemaš konstatnu podršku u rodnoj zemlji, a u svetu te smatraju autsajderom uprkos rezultatima koje postižeš i trudu koji ulažeš da bi pomerao granice onoga čime se baviš.

Možda Vam se svidi i