Zakon o socijalnoj karti u primeni od marta 2022. godine?

Od strane Ozon
0 komentar

Zakon o socijalnoj karti, čiji je predlog dostavljen Skupštini Srbije, trebalo bi da bude u primeni od marta naredne godine, a za njegovo sprovođenje iz republičkog budžeta biće izdvojeno 130 miliona dinara, piše Danas.
Cilj zakona je formiranje jedinstvenog registra kako bi nadležnim službama bili dostupni podaci o građanima – šta i u kojoj meri poseduju, kolika su im primanja, i pojedinačno i porodično.
Na osnovu tih podataka, koji će biti strogo zaštićeni, donosiće se odluke kome i koliko država treba da pomogne.
U socijalnoj karti biće podaci ne samo o svakom građaninu nego i sa njim povezanim osobama, supružnicima, deci i srodnicima do grugog stepena srodstva, ali i starateljima i hraniteljima ukoliko žive pod istim krovom, navodi Danas.
Nadležne institucije će imati podatke o pokretnoj imovini svakog pojedinca, imovinskom statusu, kao i procenjenoj vrednosti nepokretne imovine, prihodima na koje plaćaju poreze, isplaćenim penzijama.
Svi ti podaci biće dostupni službama za socijalni rad, Ministarstvu za rad, ali i jedinicima lokalne samouprave koje obavljaju poverene poslove, kao i pokrajinskim i republičkim službama nadležnim za sprovođenje socijalne zaštite.
Registar socijalne zaštite trebalo bi da, najkasnije od januara naredne godine, bude povezan sa svim ostalim registrima pri ministarstvima, kao i Centralnim registrom.

eKapija

Možda Vam se svidi i