Zakon o referendumu u četvrtak, izmena Ustava sledeće nedelje

Od strane Ozon
0 komentar

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će Zakon o referendumu biti na dnevnom redu u četvrtak i da će u toku sledeće nedelje na dnevnom redu Narodne skupštine biti predlog teksta ustavnih amandmana, nakon čega će se raspisati referendum za 16. januar.

Poslanici Skupštine Srbije danas počinju raspravu o Predlogu budzeta za 2022. godinu i planirani budžetski prihodi su 1.516 milijardi dinara, dok su rashodi 1.717 milijardi dinara, a predsednik Skupštine izjavio je da će glasanje biti odmah nakon rasprave.

„Iskoristićemo mogućnost da čim se završi rasprava o budžetu, da se odmah glasa i da se ne čeka kraj cele sednice. Danas počinje rasprava, a zavisno od broja amandmana, samo taj deo koji je vezan za budžet će odmah biti na glasanju“, rekao je Ivica Dačić, gostujući na RTS-u.

Dačić je dodao i da bi predlog Zakona o budžetu mogao već sutra da bude usvojen ukoliko sve bude kako je planirano.

Kada je u pitanju Zakon o referendumu, Dačić je rekao da će poslanici o njemu raspravljati na dnevnom redu u četvrtak.

Upitan da prokomentariše zamerke dela javnosti što nije bilo javne rasprave o ovom Zakonu, Dačić je objasnio da se Zakon mora doneti sada, kako bi mogle da se izvedu Ustavne promene, te poručio da godinama unazad referendum nije bio predmet rasprave.

„Svih ovih godina nije se razmišljalo o referendumu i to nikome nije bio prioritet, još od 2006. godine kada je promenjen taj osnovni uslov za uspeh referenduma, a to je da ne treba da izađe više od 50 odsto, već je potrebno da glasa većina od izašlih“, rekao je on.

Govoreći o Ustavu, Dačić je istakao da je Srbija u procesu Ustavnih promena i to u onom delu Ustava koji se tiče pravosuđa i naveo da će izbor svih sudija i tužilaca u sledećem periodu biti u rukama sudskih ili pravosudnih organa.

Najavio je da će sledeće nedelje na dnevnom redu Narodne skupštine biti predlog teksta ustavnih amandmana.

„Ako se donese Zakon o referendumu, nakon toga se raspisuje referendum za 16. januar, kako bi se stiglo da se sve završi u ovom sazivu“, objasnio je Dačić.

Poručio je da Zakon o referendumu stupa na snagu odmah i da se čekao stav Venecijanske komisije.

Kazao je da je komunikacija sa Venecijanskom komisijom bila dinamična i dodao da je ocena za tekst amadmana i za Zakon o referendumu pozitivan.

„Mi smo prvi put imali veoma dinamicnu komunikaciju sa Venecijanskom komisijom. Dobili smo pozitivno mišljenje i za tekst amandmana i za zakon o referendumu“, ukazao je Dačić.

Takođe, istakao je da je neophodno da se formira Republička izborna komisija, koja će sprovoditi referendum.

Predsednik Skupštine naveo je da je njegov zadatak da za Izbornu komisiju predloži dodatnih šest članova i šest zamenika iz redova opozicije, koji će sprovoditi i izbore i referendum.Tagovi

Možda Vam se svidi i