Zajedništvo meštana i pomoć lokalne samouprave gradi parohijski dom

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Nastavljeni su radovi na izgradnji parohijskog doma u porti crkve u Salašu Noćajskom, takozvanog „Dvora Zmaja od Noćaja“.

Nakon čak sedamnaest godina, radovi na izgradnji parohijskog doma u porti crkve u Salašu Noćajskom, takozvanog „Dvora Zmaja od Noćaja“, bez obzira na pandemiju, nastavljaju se, i kraj radova se sada vidi, na zadovoljstvo meštana Salaša Noćajskog.

„2000. godine kada je urađen temelj, nije postojala dobra volja u selu i gradnja je stala. 2019. godine dolazimo na ideju, ja kao inicijator zajedno sa crkvenim odborom da krenemo u nastavak radova, radimo projekat i te iste godine radimo temelj i stižemo do prve ploče”,  rekao je Nemanja Živković, sveštenik u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Salašu Noćajskom.

  • Sledeće godine, godina korone, uspeli smo da uradimo do potkrovlja, gradili smo drugi sprat, odnosno prvi sprat i treću ploču. 
2019 godina

 2021 godine, urađena je kompletna krovna konstrukcija, potpuno je urađena stolarija, kanalizacija i voda, kao i potpuno malterisanje unutrašnjosti objekta. 

  • Nažalost, nismo uspeli da završimo ceo proces, na sredini puta smo, veliku zahvalnost dugujemo Gradskoj upravi i ovim putem im se zahvaljujem, gospodinu Branislavu Nedimoviću koji nije član Gradske uprave ali svakako nam mnogo znači njegovo Ministarstvo i njegova lična podrška na svemu što čini i radi za ovo mesto, tj za ovaj hram. Zahvaljujem se svim ljudima koji pomažu sveti hram, oni znaju koji su, u budućnosti treba da uradimo radove na podovima, radove krečenja kompletne spoljašnjosti, struju i grejanje koje će doći.

Ako budemo išli ovim tempom za neke dve godine objekat će biti u potpunosti završen i biće multifunkcionalan, na upotrebi vernicima u Salašu Noćajskom, dodaje sveštenik Nemanja Živković.

Projektnom dokumentacijom predviđeno je da u samom prizemlju objekta bude smeštena velika crkvena sala sa nekoliko pomoćnih prostorija, odnosno toaletima, kuhinjom, ostavom, čajnom kuhinjom, kancelarijom za sveštenika, dok je sprat predviđen za stambeni prostor, odnosno za smeštaj sveštenika sa porodicom. Ukupna površina kompletnog objekta je 231 metar kvadratni upotrebne površine.

“Multifunkcionalni objekat sadrži unutra salu za vernike za više namena, kao što su crkvene svečanosti, promocije, književne večeri, mogu se obavljati razne svečanosti, krštenja, venčanja, sve ono što se zahteva.

Postoji jedan poseban deo, apartman za goste. za nekog putnika ili nekog ko dođe i sadrži stan za paroha od 90 od 90 kvadrata”, objašnjava sveštenik Nemanja Živković.

  • Gradska uprava je pomogla sa  finasijskim sredstvima i ove godine sa 2 miliona i 640 hiljada dinara.

Možda Vam se svidi i