Za predškolski objekt „Čuperak“ novo vozilo!

Od strane Ozon
0 komentar

Pomoćnik ministra  prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, g. Milana Pašić, koordinator projekta „Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje „, danas je bio u poseti Gradu Sremska Mitrovica.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja. Zahvaljujući sredstvima Granta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grad Sremska Mitrovica od 2019.godine realizuje projekat „Inkluzija dece i rani razvoj“. U okviru ovog projekta, pomoćnik ministra Prosvete, obišao je i predškolski objekt „Čuperak“ u Laćarku, gde je koordinatorka projekta Sanja Štrbac-Musmar predala ključeve vozila, načelniku GU za obrazovanje, Zoranu Đuriću.

„Grad Sremska Mitrovica je u projektu Ministarstva prosvete i Svetske banke koji finansira svetska banka, od 2019. godine. Projekat je planiran da se završi 2022. godine a tiče se dece u predškolskim ustanovama, dece u onom inkluzivnom najranijem periodu. Što se tiče Sremske Mitrovice, tu su obuhvaćena deca oredškolske ustanove u Laćarku i u Mačvanskoj Mitrovici iz razloga jer tu imamo najviše romske populacije i dece kojima je potrebna pomoć u ovom obliku, projekat će se raditi u tri faze, mi smo iz granta koji smo dobili kupili i jedan automobil koji će nam veoma pomoći u sprovođenju ovog našeg projekta, tako da budemo dostupni svima onima kojima je pomoć potrebna, bićemo u mogućnosti da dođemo do svih udaljenijih mesta u našoj opštini, to je naš cilj, da pružamo pomoć onima kojima je ta pomoć potrebna. Zajedno u ovom projektu iz 2019. godine pored Grada Sremska Mitrovica, u projektu su uzeli učešće i Dom zdravlja Sremska Mitrovica, PU „Pčelica“, Centar za socijalni rad „Sava“, udruženje građana „Parno Romoro“ i „Centar za ekonomsko unapređenje Roma“. Imamo stručne i adekvatne partnere za sprovođenje ovog projekta. Nastavljamo, ovo je samo jedna faza projekta i nastavljamo do 2022.“ rekla je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Zoran Đurić, načelnik za obrazovanje zahvalio se ministarstvu i dodao da se u savremenom školskom sistemu posledjih godina realizuju reforme i procesi sa ciljem razvoja prakse inkluzivnog obrazovanja. Dodao je da je jedan od tih reformi i ovaj projekat i da je ovim programom obuhvaćeno više od 80 dece romske populacije.

„Drago mi je što sam danas ovde, po drugi put, bio sam pre nekih godinu dana kada su radovi bili u toku, stvarno mi je zadovoljstvo da vidim novi objekat, energiju i posvećenost, kako gradonačelnice i njenog tima tako i direktorke i njenog tima. Ova sinergija je jako pozitivna, drago mi je što Mitrovica učestvuje u sve tri komponente našeg projekta. Sremska Mitrovica je jedna od prvih lokalnih samouprava koja je pravilnikom predviđena da krene u nove osnove, one su trenutno u fazi horizontalnih razmena. Donirali smo automobil, koji je mobilan i biće u mogućnosti da preveze decu, roditelje vezano za aktivnosti i radionice koje su u projektu. Četrdeset lokalnih samouprava dobilo je ovu mogućnost, Mitrovica je najaktivnija i jedna od najboljih samouprava koja je iskoristila potencijal samog projekta. Želim svima da nastave ka unapređenju, uvek će imati podršku, ideje i saradnju.“ rekao je pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.


U okviru projekta, u sistem predškolskog obrazovanja i vaspitanja uključeno je više od 80 dece romske nacionalnosti, koja prethodno nisu pohađala vrtić.

Možda Vam se svidi i