Vreme maski – koja je tvoja? (VIDEO)

Od strane Ozon
0 komentar

U Muzeju Srema od ponedeljka 22. marta do perka 2. aprila 2021 godine postavljena je  izložba pod nazivom “Vreme maski – koja je tvoja?” Ovo je šesta godina za redom da se u Sremskoj Mitrovici prezentuju radovi Salona 30×30 koji je projekat mr Milutina Mićića i Kulturnog centra Zrenjanina sa petnaestogodišnjom tradicijom.

Kroz problemsko promišljanje stvarnosti umetnici su ovog puta dali odgovore na večita a opet nikad aktuelna pitanja sa kojima svakodnevno komuniciramo na nekoliko nivoa: “Kako ti je kada moraš da nosiš masku? Kako ti je kada si prinudjen da menjaš maske? Da se prilagodjavaš? Kako ti je kada nosiš masku koju ne voliš? Kada je nekreativna? Kad te predstavlja lažno? Zašto ljudi nose tudje maske? Kakvih sve maski ima na ljudima? Kakav je danas odnos lažnih maski i autentičnih ljudi? Kakvi postajemo zbog maski?”

Radovi oslikavaju mnoštvo i raznolikost pristupa temi od društveno kritičkih, preko metaforičkih, žovijalno eskapističkih, do gotovo indiferentno hladno dokumentarističkih.
Zajedničko svim radovima je da su propisanih dimenzija 30x30cm a zastupljene su slike u raznim tehnikama kao i grafike, fotografije i skulpture. Učesnici su umetnici iz Srbije i zemalja regiona – Hrvatska, BiH, Severna Makedonija, Crna Gora, Slovenija. Od konkursom odabranib 150 radova odabrana su 3 čiji su autori nagradjeni: Dejan Trivunac, Jovan Blat i Aleksandar Siker.
Do sada je izložba prikazana u Zrenjaninu, Beogradu i Pančevu a nakom Sremske Mitrovice sledi završna prezentacija ovogodišnjeg Salona 30×30 i Kulturnom centru Novog Sada tokom aprila.
Izložba će u Muzeju Srema biti dostupna za pojedinačne posete u skladu sa propisanim epidemiološkim merama, radnim vremenom od 08-14 časova kao i vikendom od 09-15 časova.

You may also like