Veliki potencijal za „rakijski turizam“ u Sremu

Od strane Ozon
0 komentar

Proizvodnjom jakih alkoholnih pića, po raspoloživim podacima, bavi se 790 registrovanih poljoprivrednih proizvođača i statistički gledano povećava se broj poljoprivrednika, koji se bave tom oblašću agrara. Rakija je u top 5 izvoznih proizvoda iz Republike Srbije, čijim izvozom naša zemlja prihoduje devizni priliv, vredan više od 12 mii EUR.
Poljoprivredno gazdinstvo Saše Beljića iz Golubinaca, gaji različite voćne vrste, krušku, jabuku, šljivu, kajsiju ali ne za prodaju na tržištu već za preradu u voćne rakije. To se po rečima našeg domaćina pokazalo kao najbolja poslovna odluka, posmatrao iz ugla dobijanja proizvoda veće dodate vrednosti i neretkog otkupa voća po niskim cenama.
– Nekad se, što se kaže, više isplati preraditi je u rakiju nego je prodati po maloj ceni. Kruška bude prve klase, ona ima realnu vrednost jedan evro a da se proda 30 do 40 dinara za kilogram, to ne pokriva ni hemiju, to je baš mizerno. Mi gledamo da neke količine preradimo u rakiju i ona može da odstoji“, kaže Saša Beljić.
Posla ima napretek, te je kako kaže Saša, uz suprugu Ivanu i sestrić Todor Vukobradović uvek tu da mu pomogne kada treba, ali i da nauči zanat.
– Pomažem mu da zaliva kruške, berem ih i sadim. Ja to volim – kaže Vukobradović.
O proizvodnji i tradiciji rakije u Sremu, govori Milivoj Kovačević iz Turističke organizacije Opštine Stara Pazova:
– Za sada imamo registrovanu samo jednu destileriju, ali postoji u Sremu tradicija u proizvodnji rakija. U Opštini Stara Pazova svako domaćinstvo ima svoju rakiju i trude se da naprave što bolju.
U Opštini Stara Pazova, planiraju i da uz postojeće turističke ponude razviju i rakijski turizam.
Dragana Zorić Stanojković, direktorka Turističke organizacije Stare Pazove kaže:
– Gledamo kao Turistička organizacija Opštine Stara Pazova da im pomognemo u poslu samom promocijom njihovih proizvoda, plasiranjem, ali prvo promocijom a zatim i plasiranjem njihovih proizvoda.
A za dobru prodaju nacionalnog proizvoda – domaće rakije, uz promociju i njenu veću prepoznatljivost i vidljivost na tržištu, ključan je kvalitet koji je zahvaljujući državnim subvencjama i ulozi nauke i struke, kao i Savezu proizvođača rakije Srbije, poslednih godina na visokom nivou.

eKapija

Možda Vam se svidi i