Veliki post: Babuška najeftinija, šaran od sledeće nedelje 450 dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Pred nama je božićni post, nikad skuplji nego ove godine, ali po cenama namirnica iz ranijih godina sada nema velike razlike u ceni mrsne i posne hrane.

Sve dok nije izbila pandemija kovid-19 smatralo se da je priprema posne hrane iziskuje više novca. Sada je, gledajući po cenama, a i po debljini novčanika, pojednako velika stavka u kućnom budžetu i kada se kupuje riba ili meso.

Krompir i kupus, koštaju od 80 dinara kilogram pa naviše. Ovo povrće, uz pasulj, čija se cena, doduše, godinama ne menja, u zavisnosti od sorte, prodaje se od 250 dinara pa nagore, domaća sorta pasulja za koju kažu da ove godine nije uspela, prodaje se i po 600 dinara.

Povrće će dok traje post biti glavni su meni za one koji poste.

U jelovnik ide, kao zamena za meso, i soja, a kilogram odrezaka u prodavnicama zdrave hrane košta od 400 dinara. Na posnom meniju mogu da se nađu i šampinjoni (400 grama 130 dinara), kiseli kupus (kilogram 180 dinara), sarma (prokola, takođe, 180 dinara) punjena ljuspicama soje (kilogram 290 dinara) i naribanom šargarepom( 85 dinara), prokelj (400 dinara), kelj, brokoli… i, naravno, riba.


Ponuda morske i rečne ribe je dobra, a najjeftiniji je komplet za riblju čorbu – 200 dinara. Ali pre nego što se krene u pazar, ne samo ribe, već i drugih namirnica, obavezno treba na sajtovima velikih trgovačkih lanaca pogledati akcije i spram njih birati mesto za snabdevanje. Kada se pazari riba, treba videti i ponudu u ribarnicama jer i tamo često daju sniženja.

Trenutne cene ribe, nisu i one koje nas čekaju od 1. decembra

Od rečne ribe, šaran je najčešće tražena riba, može se svež pazariti za 420 dinara, ali već sada u nekim ribarnicama kažu da će cena od 1. decembra ići na 450 dinara. Tostolobik prodaju se za 340 dinara kilogram. Amur se može kupiti za oko 330 dinara kilogram, a babuška za 220 dinara.


Brancin i orada su najskuplji, koštaju 999 dinara, lignje koštaju 919 dinara kilogram, a bakalar je malo jeftiniji – 886 dinara kilogram. Fileti lososa 400 grama koštaju 889 dinara. Kolutovi lignje, takođe u pakovanju od 400 grama, staju 339 dinarma. Kilogram girica je 264 dinara. U našoj ishrani najzastupljeniji je oslić i kilogram košta 599 dinara, a kilogram skuše 420 dinara. Ali se riba može kupiti i jeftinije na akciji nekog trgovačkog lanca.

Bundevara i pita s višnjama
Tokom posta spremaju se posni kolači, a recepata na internetu za poslastice bez jaja ima raznovrsnih.

Domaćice koje ranije pripremaju hranu za post i zimu ostavljaju u zamrzivač voće kako dospeva, pa sada imaju smrznutih jagoda, malina, višanja, šljiva….za njih je najjednostavnija i najjeftinija pita s višnjama. Kilogram kora košta 90 dinara, a ako se višnje moraju kupiti, 300 grama smrznutih može da košta i 190 dinara.

Posebno za ovdašnje podneblje rado viđen kolač za vreme posta, ali i kad se ne posti, jeste bundevara. Tako za kilogram ribane bundeve treba platiti 200 dinara, a jjednu „Krišku“ po ceni od 70 dinara.

Za vreme posta u jelovnik se dodaju i orašašti plodovi, koji na sremskomitrovačkoj pijaci koštaju 1.000 dinara. Orasi, lešnik i badem po istoj ceni.

Možda Vam se svidi i