Usvojene izmene Zakona o referendumu, odmah stupaju na snagu

Od strane Ozon
0 komentar

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koje je Vlada dala na razmatranje.

Za je glasalo svih 193 prisutnih poslanika. Odlučeno je i da zakon stupi na snagu ranije od osmog dana od objavljivanja, odnosno – odmah.

Poslanici su sa 193 glasa „za“ oslučili da postoje opravdani razlozi za stupanje na snagu u roku manjem od osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Današnja sednica o razmatranju ovih izmena sazvana je u roku kraćem od predviđenog, te se odlučivalo po hitnom postupku.

U obrazloženju zakona piše da se izmene odnose na članove koji se tiču overe potpisa, predstavnika ovlašćenog predlagača u organu za sprovodjenje referenduma i roka za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu izmena ukida se taksa za overu potpisa i jasno se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

Prema predloženim izmenama, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine a ni Skupština Srbije neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrdjena na referendumu u naredne četiri godine.

Poslanici su 25. novembra usvojili izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se, kako je ranije obrazloženo, otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona zbog kojih su građani retko koristili te institute u praksi.

Vlada Srbije ranije je navela da će predložena rešenja omogućiti građanima da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vlasti putem narodne inicijative i referenduma.

Možda Vam se svidi i