Usvojen Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, ukida se prag izlaznosti od 50 odsto

Od strane Ozon
0 komentar

U Skupštini Srbije usvojen je Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Ukida se izlazni cenzus od 50 odsto upisanih birača. Olakšano je i podnošenje narodne inicijative, rok za prikupljanje potpisa produžen je na 90 dana, ali je i uvedena naknada po potpisu od 40 dinara.

Za odlučivanje o referendumskom pitanju biće dovoljna većina izašlih birača.Od 180 prisutnih poslanika, 178 je glasalo za, a dva poslanika protiv.

Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi trebalo je sa Ustavom uskladiti mnogo ranije, tačnije do 2009. godine. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović rekla je ranije da su utvrđene različite vrste referenduma, i to prema teritoriji gde se odvija, da li je republički, pokrajinski ili lokalni.  

„Takođe smo promenili rokove za prikupljanje potpisa. Ranije je bio rok od sedam dana, a sada je produžen na 90 dana. Potpisi mogu biti prikupljeni i elektronski. Kod prikupljanja potpisa za narodnu inicijativu više nemate obavezu da obaveštavate MUP o tome“, rekla je Obradović. 

Kako kaže, sada su definisane sve faze referenduma, uključujući i pripremnu, kao i postupanje nadležnih skupština.  „Dobro smo definisali trajanje referendumske kampanje, način finansiranja referendumske kampanje, sve one stvari koje su ranije bile nejasne, a u tome nam je značajno pomogla Venecijanska komisija“, rekla je Obradović.

 Obradović je rekla i da se zakonom uređuje obaveza nadležne izborne komisije da u roku od 20 dana od dana raspisivanja referenduma usvoji akt kojim se građanima pružaju informacije o pitanju, odnosno aktu o kojem se odlučuje. Obradović je zaključila da Srbija odavno nije imala bolji zakon kojim se može pohvaliti i u regionu, ali i u svetu.  

Možda Vam se svidi i