Uspešno završena tribina “Moja osoba od poverenja, školski policajac” , borba protiv vršnjačkog nasilja

Od strane Ozon
0 komentar

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Dan ružičastih majica („Pink Shirts Day“) je Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ime je dobio po inicijativi koju je 2007.godine pokrenula grupa aktivista u Kanadi nakon što je učenik lokalne škole maltretiran od strane grupe vršnjaka, jer je došao u školu obukavši roze majicu, kako bi svojoj majci oboleloj od karcinoma pružio podršku. Nesebičan čin prijateljstva, saosećanja i podrške se desio već narednog dana, kada su njegovi drugovi iz razreda došli u školu u roze majicama.
Tim činom je roze majica postala zaštitni znak i podrška svakom detetu koje prolazi kroz nasilje.
U znak sećanja na taj događaj, poslednja sreda u mesecu februaru se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.
Ove godine, Grad Sremska Mitrovica i Gradska uprava za obrazovanje u saradnji sa Asocijacijom učeničkih parlamenata Grada, organizuju tribinu pod nazivom „Moja osoba od poverenja-školski policajac“.

Cilj tribine je upoznavanje učenika sa problemima vezanim za vršnjačko nasilje, ali i osobama kojima se, u tim slučajevima, učenici mogu obratiti za pomoć. Nasilje je u raznim oblicima deo naše svakodnevnice. Iz tog razloga, ovakvi programi i akcije su potrebni kako bismo odgojili društvo za bolje i sigurnije sutra.

“Danas je dan ružičastih majica tj dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, vrlo je bitno da je lokalna samouprava prepoznala ovaj dan i zajedno sa asocijacijom učeničkih parlamenata koje je organizovano ove godine. Zajedno kreću u tu borbu protiv vršnjačkog nasilja, to je borba koja traje i trajaće dugo, moramo upoznati decu sa tim da je nasilje nešto što ne sme da se dešava, ne može se rešiti za jedan dan, to je dugogodišnja borba, nadamo se da ćemo uspeti da pobedimo na kraju.” rekao je načelnik gradske uprave za obrazovanje Zoran Djurić.

“Ovo je prva akcija asocijacije učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola, obeležavanje dana ružičastih majica, poruka koju ćemo danas poslati je da je jako bitno uraditi sve da bi se sprečilo nasilje, jako je bitno raditi na prevenciji nasilja a ukoliko ipak i dodje do nasilja, nasilje je vrlo važno prijaviti, mora postojati osoba od poverenja i mi ćemo danas predstaviti školskog policajca. Vršnjačka edukacija je jedna od najefikasnijih vidova edukacije, danas će njihovi drugovi biti edukovani na koji način treba da reaguju u slučaju kada se nasilje desi i šta sve treba uraditi da bi se izvršila prevencija.” rekla je Sonja Tucaković, koordinator asocijacije učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola Sremske Mitrovice.

You may also like