Uslov za parove koji budu hteli 20.000 evra za stan biće da su u braku

Od strane Ozon
3 komentari

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je mere kako bi se unapredila demografska situacija u našoj zemlji.

Ministar za demografiju i brigu o porodici Ratko Dmitrović kazao je za TV Prva da „država nije uzela kredit“ da bi obezbedila stimulaciju građana, a prve tri mere su 300.000 dinara za prvo dete, olakšice za studente koji reše da postanu roditelji, kao i pomoć oko rešavanja stambenog pitanja.

„Nije uzet kredit. Nađeno je ono što treba da se nađe u budžetu. Samo da vidimo kakve će rezultate te mere da daju. To je u okviru Zakona finansijske pomoći porodici koji je donet 2018. Stimulansi će biti za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Mere koje je izneo predsednik su samo jedan deo“, istakao je Dmitrović i naveo da će te mere biti na snazi do kraja januara.
Dmitrović navodi da je u pitanju kompleksan problem kada je reč o demografiji i naveo da nije u pitanju samo novac. Istakao je da je fertilitet u razvijenijoj i bogatoj Norveškoj 1,6, a u Srbiji 1,5.

Govoreći o pomoći u rešavanju stambenog pitanja, odnosno 20.000 evra, on je naveo da treba videti sa pravnicima kako će to izgledati, ali je objasnio „da će sigurno uslov biti da su partneri u braku“. Naveo je da će od januara većina stvari biti poznate.

„Ako neko ne želi da ima dete, to je potpuno legitimno i ne može novac da ga stimuliše. Ovo su ozbiljne sume novca za početak, kada se dece podiže. Posebno bih skrenuo pažnju na meru o studentima – mogućnost da bračni par od 20, 21, 22 godine starosti odluči da ima decu, ali studira. Ta studentkinja dobija olakšice, nema rokove, ne gubi godinu, odnosno može da završi fakultet do 26. godine (28. ukoliko je u pitanju medicinski fakultet). Nema obnavljanja godine, što je bitno“, naveo je on i istakao da će studenti biti u mogućnosti da se dogovore sa profesorom kada je reč o polaganju ispita.

Dmitrović se osvrnuo na problem kod mladih žena kada je reč o zapošljavanju, jer poslodavci pitaju te osobe da li su udate i da li planiraju da imaju decu, te se onda u većini slučajeva desi da budu precrtane sa liste kandidata. Ministar smatra da se ovom merom rešava taj problem.

On je aludirao na to da je bolje da žene u mlađim godinama formiraju porodicu.

„Žena koja rađa sa 23 godine, stopa sterilnosti kod nje je oko pet odsto, sa 30, 33 godine penje se na oko 55 odsto…“, objasnio je Dmitrović.

„Mi smo pali ispod sedam miliona stanovnika. Više dece se rodilo za vreme balkanskih ratova, odnosno Prvog i Drugog svetskog rata. Zašto bogati ljudi imaju jedno, eventualno dvoje dece? Tri opštine u Srbiji – Tutin, Preševo i Novi Pazar imaju visoki prirodni priraštaj, gde je islam dominantan. Kod njih porodica još nešto znači. Demografija ne može da se obnovi bez porodice“, objasnio je ministar.

Dmitrović je istakao da je zajedničko kod porodica sa više dece to što su vernici.

„Porodice koje imaju mnogo dece su skromnih materijalnih mogućnosti i ta finansijska situacija u kojoj su nije zbog toga što ih imaju više… Vole decu“, naveo je ministar.

Govoreći o porodicama koje već imaju troje ili četvoro dece, on je istakao da te porodice već dobijaju pomoć, ali da se razmišlja o nekim dodacima. Takođe je objasnio da će biti razgovora o dečjem dodatku.

Možda Vam se svidi i

3 komentari

stan 25.11.2021. - 4:03 pm

sta ce trebati sve od papira da bi se konkurisalo?

Navy 25.11.2021. - 5:05 pm

Našle su se pare za ovo? Hahaha gde?
Jadno
Nego imali za decu koju lecimo sms porukama?
A da, nema
Ništa, pozz

Angelina 25.11.2021. - 6:54 pm

Sta treba od papira da bi se moglo konkurisati?

Komentari su zatvoreni.