Uskoro novi granični prelaz između Srbije i Hrvatske

Od strane Ozon
1 komentar

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je da su se stekli uslovi za otvaranje novog graničnog prelaza između Srbije i Hrvatske. Ovaj prelaz bi trebalo da rastereti prelaz na autoputu Beograd – Zagreb. „Završili smo izgradnju novog puta od Jamene na teritoriji Šida do sela Račinovci na teritoriji Hrvatske. Stvorili smo uslove za još jedan granični prelaz s Hrvatskom, što će posebno značiti građanima koji žele da izbegnu gužvu na prelazu Batrovci„, objavio je Mirović na Instagramu. Prelaz Bajakovo-Batrovci najopterećeniji je granični prelaz između Srbije i Hrvatske, naročito tokom letnje sezone kada autoputem Beograd – Zagreb prođe stotine hiljada ljudi na putu iz središnje i zapadne Evrope prema Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Severnoj Makedoniji i Albaniji. 
U Šidu je potpisan sporazum između Općine Drenovci iz Republike Hrvatske i Opštine Šid o pokretanju zajedničke inicijative za otvaranje graničnog prelaza Račinovci-Jamena. Sporazum su potpisali Jakša Šestić, načelnik Općine Drenovci i Velimir Ranisavljević, predsednik Skupštine opštine Šid. Ovim Sporazumom inicira se otvaranje Graničnog prelaza Račinovci – Jamena, koji je potreban radi obostranog demografskog opstanka, podsticanja ekonomskog razvoja i sigurnog regulisanja granice Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Kada se radovi završe, meštani Jamene u šidskoj opštini imaće do Hrvatske samo četiri kilometra, a danas imaju 80 kilometara preko Batrovaca.

Radove finansira Uprava za kapitalna ulaganja Vlade Vojvodine i Opština Šid sa približno 175 miliona dinara.
Završetkom ovog projekta skratiće se i put do Republike Srpske, sa kojim se Jamena graniči sa južne strane i do koje može jedino da se dođe skelom preko reke Save i to u određenom vremenskom terminu.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Nada 18.08.2021. - 6:44 am

A put od Jamene do Šida – katastrofa. Krater do kratera. 2 godine ni malo „zakrpljen“ nije.

Komentari su zatvoreni.