Vlada Srbije usvojila je danas predlog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se predviđa ukidanje obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma.

Kako se navodi, „novi zakon će građanima omogućiti da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma“.
„Novim zakonom se otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona, zbog kojih su građani institute referenduma i narodne inicijative u praksi retko koristili“, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Navodi se da „usled činjenice da je važeći zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom“. Kako se dodaje, „rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju se na preporukama Saveta Evrope iz Revidiranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma iz oktobra 2020. godine“. Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je ranije danas da će parlament do kraja meseca usvojiti izmene zakona o referendumu, kako bi se sredinom januara naredne godine sproveo referendum o promeni Ustava. „Naš predlog je da to završimo do kraja saziva ove skupštine. To znači da ćemo gledati da do kraja meseca donesemo zakon o referendumu, kako bi smo doneli i akt o promeni Ustava, a nakon toga raspisali referendum za sredinu januara“, kazao je Dačić.

Tanjug

Možda Vam se svidi i