Ugalj sada vredi više od 166 dolara po metričkoj toni . Rast potražnje za električnom energijom, infrastrukturni problemi i skok globalnih cena gasa, uticali su na neverovatan oporavak cena najomraženijeg energenta u svetu – uglja.

Cena australijskog termalnog uglja u luci Njukasl, koji se smatra reperom za ogromno azijsko tržište, skočila je 106 posto ove godine na više od 166 dolara po metričkoj toni, prema najnovijoj nedeljnoj proceni Argusa, provajdera cena na robnim tržištima, piše CNBC.

Nedeljni indeks cene uglja u Njukaslu, koji je početkom septembra iznosio 46,88 dolara, sada se, po svemu sudeći, približava istorijskom maksimumu od 195,20 dolara koji je zabeležen u julu 2008.

Njegov južnoafrički ekvivalent, indeks Ričards Bej, zaključio je nedelju do 13. avgusta na nivou od 137,06 dolara po metričkoj toni, što je rast od 55 procenata ove godine.

Da bi se shvatilo o kakvom se izuzetnom skoku cena termalnog uglja radi, CNBC navodi da je međunarodna referentna nafta Brent od početka godine do danas ojačala za 33 procentra na godišnjem nivou.

Skok tražnje za termalnim ugljem, koji se koristi u proizvodnji električne energije, ozbiljno dovodi u pitanje tzv. “energetsku tranziciju”, ocenjuje američki medij, i dodaje da je reč o fosilnom gorivu s najvećim intezitetom emisije ulgljenika, te da je njegova zamena najvažniji cilj na putu zaokreta ka obnovljivim izvorima.

Ipak, iako kreatori politika i poslovni lideri neprestano gorove o posvećenosti ciljevima za rešavanje sve dublje klimatske krize, mnogi se i dalje oslanjaju na fosilna goriva kako bi držali korak sa rastućom potražnjom za energijom, navodi se u tekstu.

Izvor: bif.rs

Možda Vam se svidi i