Učestali incidenti s migrantima u Šidu: Napadnut traktorista

Od strane Ozon
0 komentar

Dragan Teslić iz Adaševaca s devetogodišnjim sinom pre dva dana doživeo je da bude napadnut u incidentu s migrantom.

Dramatična scena odigrala se na izlasku iz Svetosavske ulice prema Vranjaku. Dragan se traktorom vraćao kući nakon poljskih radova, da bi migrant prvo preprečio put traktoru, a zatim skočio na vozilo i nekoliko puta pokušao da razbije prozor.

  • Nakon celog slučaja zvao sam i policiju, ali dok je ona stigla, izgrednik je već pobegao – kaže Dragan. – Na 500 metara od zadnje kuće u selu, stajao je čovek na putu, a malo dalje još njih. Kad smo se približili preskočio je ogradu i stao ispred mog traktora.

Dragan kaže da iako je pokušao da ga zaobiđe, to nije vredelo, jer je migrant sve vreme stajao ispred traktora, na šta je Dragan zakočio, da ga ne bi zgazio.

  • Kako sam stao, iskoristio je priliku da pritrči i skoči na vrata, ali su bila zatvorena. Vikao je i pesnicom udario u staklo, a dete je počelo da vrišti u strahu. Četvrti put kad je udario, krenuo sam i inercija ga je bacila dole i nastavio sam da idem, nakon čega sam pozvao policiju.

Ovo nije usamljen slučaj, potvrđuje predsednik Udruženje građana „Omladina Šida“ Predrag Danilović.

  • Ovih dana teror na svom imanju trpi i Milenko Gićanov koji ima salaš tik uz prihvatni centar Adaševci. Njemu je spaljeno 300 košnica, uništeno imanje, voćnaci i zasadi, borave i kampuju svaki dan na njegovom imanju, a neki dan je njih sedam provalilo sa palicama i pokušalo fizički da ga napadnu i tom prilikom su uništili preostale košnice- kaže Danilović i dodaje da je premalo policije u ovom području.

Najveće probleme prave ilegalni migranti izvan prihvatnih centara, a kako veli Danilović, njih hrane i snabdevaju strane nevladine organizacije poput „No nejm kičen“, dok su Šiđani prepušteni sami sebi. Bilo je mirno samo dok je ovde bila specijalna policija, a zatim su se napadi nastavili.

Udruženje „Omladina Šida” napravilo je jesenas dva zapažena protesta i iznelo zahteve iza kojih je potpisima na peticiji stalo 2500 građana Opštine Šid.

  • Neki od zahteva su da se ilegalni migranti sklone u centre, da se rasporede dodatne policijske ili vojne snage, kao što smo imali slučaj prošle godine, kao i da se nađe način za naknadu štete građanima koju su pretrpeli od ilegalnih migranata- navodi Danilović i kaže da su se obratili svim nadležnim institucijama, a od Ministarstva poljoprivrede dobili odgovor da migrante tretiraju kao elementarnu nepogodu, ukoliko žele odštetu.

Maša Stakić

Izvor Dnevnik

Možda Vam se svidi i