Učenici učestvuju u kreiranju lokalnog budžeta i u 2022. godini

Od strane Ozon
0 komentar

Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i gradovi Sremska MitrovicaSombor, Novi Pazar, Kragujevac i Dimitrovgrad omogućili su učenicima srednjih škola da učestvuju u javnoj raspravi o lokalnom budžetu za narednu godinu, saopšteno je iz USAID-a.

 Kao i prethodne godine, učenici će imati mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju o predlozima i da izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju. Predlozi sa najviše glasova biće poslati Gradskoj upravi na razmatranje i uključivanje u budžet grada za 2022. godinu. Učenici ukupno 40 škola iz osam lokalnih samouprava – Sremske Mitrovice, Sombora, Kragujevca, Raške, Dimitrovgrada, Mionice, kao i gradske opštine Stari grad u Beogradu – će biti neposredno uključeni u predlaganje i izbor projekata koji će biti finansirani iz lokalnog budžeta tokom naredne godine.

Inicijativa je započeta 2019. godine, kada su USAID-ov Projekat za odgovornu vlast i Grad Sombor pokrenuli uključivanje mladih u konsultacije o budžetu, kroz učeničke parlamente. Prethodne godine, inicijativa je, osim u Somboru, sprovedena i u Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici i Novom Pazaru uz učešće oko 19,000 učenika. prethodnim godinama, na izborima za školske projekte učestvovalo je više od 80% učenika škola koje su učestvovale, a lokalne samouprave su u budžetima za 2019 i 2020. godinu opredelili sredstva za realizaciju izabranih projekata u vrednosti od preko 17.5 miliona dinara, među kojima su kupovina klima uređaja, nabavka opreme za praktičnu nastavu, renoviranje školskih toaleta, nabavka opreme za slobodne aktivnosti učenika.

Možda Vam se svidi i