U voćnjaku lopovi obrali tonu trešanja!

Od strane Ozon
0 komentar

U voćnjak Marka Pejdića u Bogatiću upali su lopovi i obrali tonu tek zrelih, izuzetno krupnih i sočnih trešanja, za koje je mogao da dobije 300 dinara po kilogramu. Ljut i razočaran, dok bespomoćno šeta između redova stabala na kojima je ostala tek poneka crvena trešnja, teško pronalazi reči kojima bi sebe utešio i olakšao muku koja ga je snašla, piše Telegraf Biznis.rs

– U voćnjaku ima 800 stabala trešanja, a za berbu je stiglo prvih 75 najranije sorte. Bar 10 do 15 kilograma po stablu je rodilo, pa izračunajte, obrali su i odneli najmanje jednu tonu. Tužno je, baš tužno. Gledam i ne verujem. Pitam se da li će ponovo provaliti kad budu i kasnije sorte zrele – kaže Marko.

Osim što su „obrali“ oko 2.500 evra, koliko bi zaradio da ih je prodao, Marko će teško povratiti ulaganja koja je imao u voćnjaku. Plaćao je orezivanje, zimsko prskanje, dnevnice radnika, a i sam je cele zime i proleća radio u svom voćnjaku, koji mu je istovremeno i izvor prihoda i velika razonoda.

– Imam još pet sorti koje kasnije sazrevaju sukcesivno ovog meseca. Plašim se da će doći i to da oberu. Prijavio sam policiji, verujući da će lopovi saznati da su bili na licu mesta, pa se neće usuditi da ponovo dođu. Nisu još dolazili, rekli su da će ispitivati ljude koji prodaju trešnje na ulici i možda otkriti gde su ih brali kada nemaju svoje voćnjake – nastavlja Marko.

Voćnjak je zasađen pre 12 godina na imanju na periferiji Bogatića, ograđen je visokom bodljikavom žicom, a ulazna kapija je zaključana. Marko sumnja da su lopovi uz pomoć molerskih merdevina ušli u voćnjak iz obližnje šume. Na nekoliko mesta je uočio tragove oštećenja na ogradi i otkrio tragove u visokoj travi kuda su lopovi prošli.

– Usuđuju se da kradu, a za dnevnicu retko neko hoće da dođe da bere. Na jesen ću sve ovo da iskrčim, ne mogu više da strepim da li ću zateći lopove pa će me ubiti ili možda ja njih napasti pa robijati zbog svojih trešanja – snebiva se Marko.

Izvor macvazdravograzuma

Možda Vam se svidi i