U Sremskoj Mitrovici održana konferencija COOP FWD

Od strane Ozon
0 komentar

U okviru projekta „COOP FWD – Moving Forward to Support Social Economy through inter-regional Cooperation and Developing Education“ koji se finansira iz programa COSME Evropske Unije, Grad Sremska Mitrovica je bio domaćin hibridnog događaja na temu socijalne ekonomije i socijalnog preduzetništva. Na konferenciji su pored lokalnh učesnika učestvovali i partneri na projektu iz Hrvatske, Mađarske, Italije i Češke.

Događaj je ugostio predstavnike primera dobre prakse socijalnog preduzetništva i inicijativa u okviru socijalne ekonomije: organizacija Čepom do osmeha, preduzeće „Texeco“ iz Sremske Mitrovice, KPZ Sremska Mitrovica, Ždralice Daruvar iz Hrvatske, restoran „Šest tačkica“ iz Mađarske, inicijative građana „Circolo Kessel“ iz Italije i „Spolek Vespolek“ iz Češke. Zajedničko svim ovim inicijativama jeste da su nastale iz potrebe lokalne zajednice da odgovori na potrebe najranjivih građana:

Roma, osoba sa invaliditetom, starijih osoba, žena žrtva nasilja i sl. i da imaju izuzetno veliki potencijal širenja na druge lokalne zajednice unutar svojih država pa i šire. U tom kontekstu, partneri će nastaviti saradnju na razvijanju daljih projektnih ideja, u skladu sa potrebama i dostupnim pozivima za finansiranje.

Predavači i voditelji radionica, predstavnici organizacija Klaster socijalnog preduzetništva Vojvodine i Regionalne razvojne agencije „Srem“ su svoje iskustvo i znanje ponudili za ispitivanje potencijala prenosivosti primera dobre prakse na druge lokalne zajednice, kao i za uvođenje novih i kreativnih načina za rad u socijalnom preduzetništvu: socijalne inovacije i „design thinking“.

Nakon ovog događaja, predviđena je Finalna konferencija u Bjelovaru u Hrvatskoj.

Projekat „ COOP FWD“ odobren je za bespovratna sredstva u iznosu od 99.934,00 EUR od Evropske unije u okviru COSME programa putem konkursa „Misije socijalne ekonomije/Social Economy Missions“. Nosilac projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija, koja je regionalna vlada u Republici Hrvatskoj. Projektno partnerstvo obuhvata 5 evropskih država (Hrvatska, Italija, Češka, Srbija i Mađarska). Partneri na projekti su:

Comune di Cavriago/Opština Kavriago – u Italiji

Mestska Cast Praha 9/Opština Prag 9 – u Češkoj

Grad Sremska Mitrovica – u Republici Srbiji

Balatonboglar Varosi Onkormanyzat /Opština Balaton – u Mađarskoj

Projekat je počeo 1. februara 2021. i trajaće 12 meseci (do 31. januara 2022.).

Glavni cilj projekta je podsticanje preduzetničkog razmišljanja mladih da budu uključeni u socijalnu ekonomiju u ciljanim regijama (Bjelovarsko-bilogorska županija, HR; Kavriago, IT; Prag 9, CZ; Sremska Mitrovica, RS i Balaton, HU). Konzorcijum obrazovanje i promovisanje zadružnih modela smatra važnim za razvoj regionalne socijalne ekonomije. Kroz ovaj projekat, partnerstvo će poboljšati saradnju i znanje među građanima u vezi sa socijalnom ekonomijom. To će zauzvrat poboljšati pristupe obrazovanju (posebno mlađim osobama) i podsticati zadružne preduzetničke modele (i slične modele koji doprinose održivom rastu).

Možda Vam se svidi i