Nakon novih poskupljenja goriva građani Srbije za pun rezervoar od 50 litara moraju da rade 20 sati, što iznosi ukupno dva i po radna dana.

S druge strane Slovencima je dovoljno osam i po sati, a Nemcima šest i po sati rada da bi napunili rezervoar, piše Blic.

Ova računica pokazuje da, iako poslednjih meseci cena goriva raste i na globalnom i na regionalnom tržištu, među zemljama postoji velika razlika kada govorimo o odnosu zarada i novca koji je potrebno izdvojiti za punjenje rezervoara.

Srbija ima veće plate od većine suseda, ali i najviše cene u regionu
Naime, za 50 litara benzina, koliki je prosečan kapacitet automobila, vozači u Srbiji moraju da plate 69,5 evra, a oni koji voze „dizelaše“ čak 71,5 evra.

Sa prosečnom platom od 560 evra i podrazumevanim osmočasovnim radnim vremenom, oni zarađuju 3,5 evra na sat, a to znači da im je za pun rezervoar benzina potrebno 19,8 sati a dizela 20,4 sata odnosno oko dva i po radna dana.

Slično vreme na poslu moraju da provedu i građani susedne Crne Gore i Severne Makedonije, ako žele da napune svoje rezervoare.

Prosečna plata u Crnoj Gori je 530 evra, a pošto je za 50 litara benzina potrebno 71,5 evra, to znači da Crnogorci treba da za ovu vrstu goriva rade 21,6 sati. U ovoj državi bolje prolaze vozači koji voze dizelaše jer im je za pun rezervoar potrebno 19,7 sati. Makedonci imaju platu od 459 evra, pa za pun rezervoar benzina rade 20,8 sati a dizela 18,3. Naime, iako im je prosečna plata najniža u regionu tamo je i cena goriva značajno manja.

Vozači u Bosni i Hercegovini kraće rade za pun rezervoar, iako im je prosečna zarada niža nego u Srbiji i iznosi 509 evra. Oni za rezervoar od 50 litara benzina, koji košta 59 evra, treba da rade 18,5 sati dok za dizel 18,2 sata jer za to treba da plate 58 evra.

Gorivo u Hrvatskoj je trenutno najskuplje među zemljama bivše Jugoslavije, pa je za tankovanje „do vrha“ benzina u ovoj zemlji potrebano 75 evra.

Ipak, sa prosečnom platom od 940 evra, odnosno satnicom od 5,8 evra, naši zapadni susedi mogu da napune svoje automobile „benzince“ za 12,8 sati rada a dizelaše za 13,4.

Naime, tamo je za rezervoar od 50 litara benzina potrebno izdvojiti 75 evra a dizela 78,5 evra.

U računici Blica, najbolje su prošli građani Slovenije koji imaju najveće prosečne plate od oko 1.250 evra, pa za pun rezervoar benzina treba na poslu da provedu 8,5 sati a dizela pola sata više, odnosno devet sati. Kod njih 50 litara benzina košta 66 evra, a dizela 71,5 evra.

U znatno boljoj poziciji i od Slovenije su oni u Nemačkoj u kojoj je prosečna plata nešto više od 2000 evra. Tamo je cena litra benzina 1,65 evra a dizela 1,54 pa im je za 50 litara potrebno 82,5 odnosno 77 evra što dalje implicira da za pun rezervoar benzinca moraju da rade 6,6 a dizelaša 6,1 sat.

Gorivo u Srbiji poskupelo je od početka godine 28 dinara, a dizel 23 dinara. Slična situacija je i u zemljama regiona ali neke države poput Severne Makedonije i Bosne imaju znatno jeftinije gorivo.

Možda Vam se svidi i