U poseti zamenik ambasadora Švedske. Saradnja Sremske Mitrovice i Švedske ambasade

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica- Zamenik ambasadora Švedske g. Joakim Vern sa delegacijom, posetio je opštinu Sremska Mitrovica, gde je sa zamenikom gradonačelnice Petrom Samardžićem, i sa saradnicima održao sastanak o saradnji između ambasade Švedske i gradom Sremska Mitrovica, u oblasti kulture.

Današnja poseta nosi naziv “Priče sa Severa”, što ukazuje na saradnju i podršku Švedske ambasade gradu Sremska Mitrovica, u oblasti kulture i obrazovanja, što je veoma značajno za grad. “Pored toga što doprinosi jačanju naših institucija, škola, biblioteke… omogućava i našim najmladjim mitrovčana da nešto više nauče o kraljevini Švedskoj, da nešto više nauče o specifičnosti i karakteristikama ove zemlje.

Petar Samardžić je podsetio da ovo nije prva poseta zamenika ambasadora Švedske g. Joakim Verna, gradu Sremska Mitrovica. g. Joakim Vern je prisustvovao i otkrivanju spomenika Kralju Petru Karadjordjeviću.

Pored ovih tema danas se na sastanku u gradskoj kući razgovaralo i o potecijalnoj saradnji u oblasti poljoprivrede, privrede, ekologije, turizma i u oblasti civilnog društva. “ Nadam se i očekujem da će ovakvih poseta u budućnosti biti mnogo više”, dodao je Samardžić.

g. Joakim Vern je izrazio žaljenje jer se mora obratiti na engleskom, i dodao da je ovo drugi put da je Sremskoj Mitrovici- Drago mi je da imam mogućnost da razgovaram sa decom i mladim ljudima. Bilo je veliko zadovoljstvo čuti mlade ljude, decu i kako funkcioniše sistem školstva u Srbiji, naravno preneo sam znanje kako funkcioniše školski sistem u Švedskoj. Veliko mi je zadovoljstvo što vidim želju dece da pomognu obrazovnom sistemu. Danas ću razgovorati sa zamenikom gradonačelnice o mogućnosti zajedničkih projekata  i zajedničke saradnje. Poslednje ali ne i najmanje važno je poseta biblioteci, Švedska ambasada doniraće knjige, u pitanju je švedska literatura prevedena na srpski jezik. Mislimo da je to jedan od najvažnijih zadataka, ja kao roditelj čitam svojoj deci, i to mnogo pomaže i njima ali i meni. Dok sam ovde, videću rimsku izložbu da bih što više upoznao istoriju vašeg grada.“

Zamenik ambasadora Švedske g. Joakim Vern danas je razgovrao i sa učenicima članovima učeničkog parlamenta i vršnjačkog tima, škole “Jovan Jovanović Zmaj. Razgovarali su o školovanju u Švedskoj, o pitanjima vezanima za ekologiju, a učenici su postavljala pitanja. Potom su posadili drvo višnje u školskom dvorišu.

Nakon održanog sastanka u Gradskoj kući, ambasador Švedske sa delegacijom, posetio je i biblioteku “Gligorije Vozarović”.

“U saradnji sa gradskom upravom i načelnikom Vasilj Ševom, danas smo ovde organizovali jednu prezentaciju za decu školskog i predškolskog uzrasta, u pitanju je prezentacija “Priče sa Severa” koju je uradio Kreativni centar. Cilj ove posete jeste podizanje o važnosti kulture kod mladjeg uzrasta dece. A kada pričamo o kulturi svakako je biblioteka pravi sinonim za kulturu”, rekao je direktor biblioteke Slobodan Kekić.

Možda Vam se svidi i