U ponedeljak počinje tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je sve spremno za početak tranzicionog peroda za prelazak na novi model fiskalizacije, koji će trajati od sutra, 1. novembra, do 30. aprila 2022. godine.

Mali je u pisanoj izjavi naveo da je Poreska uprava odobrila prve elemente elektonskog fiskalnog uređaja nekoliko različitih proizvođača i da je prelazak na novi model fiskalizacije „od neprocenjivog značaja u borbi protiv sive ekonomije“.

Ministar finansija je rekao i da poreski obveznici neće imati trošak prelaska na novi model, s obzirom na to da je država obezbedila šest milijardi dinara za subvencije, za koje će prijava trajati od 31. januara 2022. godine na portalu Poreske uprave ePorezi.

Mali je podsetio da je predviđeno da obveznicima bude uplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto. „Poreski obveznici su od 1. oktobra u obavezi da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata i oni će od sutra, na portalu ePorezi, u poreskom sandučetu, dobiti elektronski poziv da pristupe portalu za obveznike fiskalizacije, preko koga poručuju bezbednosni element“, rekao je Mali. Ministar je dodao i da novi model fiskalizacije „podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom.

 Uvid u Registar odobrenih elemenata elektronskog fiskalnog uredjaja, koji ta uprava vodi, moguć je OVDE.

Možda Vam se svidi i