U Mačvi uskoro istraživanje i pomoć u korišćenju geotermalne energije

Od strane Ozon
0 komentar

Bogatić- Za istraživanje i korišćenje geotermalne energije država će pomoći opštinama koje za to imaju potencijala, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, tokom posete opštini Bogatić, gde je obišla lokaciju geotermalne bušotine.
Ona je ukazala da je Bogatić jedina lokalna samouprava koja geotermalnu energiju koristi za grejanje, što je jedinstven primer u Srbiji.
– Korist je i finansijska, ali pre svega za zaštitu životne sredine, procena je da se godišnja emisija ugljen-dioksida smanji za 500 tona – rekla je Mihajlovićeva, nakon radnog sastanka sa predstavnicima opštine Bogatić, Vladimirci i načelnikom Mačvanskog okruga.
– Odličan sastanak smo imali danas, razgovarali smo o tome kako da se geotermalna energija dalje koristi, da idemo u sledeću fazu, ali i kako da započnemo istražne radnje u Vladimircima. Naći ćemo način da jednim delom finansiramo obe opštine. Poruka svim ostalim lokalnim samoupravama je da je pred nama drugo vreme i velika šteta je da ne iskoristimo ono što imamo i što je veliki potencijal – rekla je ministarka Mihailović.
Ona je kazala da je na sastanku bilo reči o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti.
– Bogatić je ogledni primer, ne samo u Srbiji, već je prepoznat i u svetu. Ovo je važna godina za energetiku i sve što radimo je za brže okretanje zelenoj ekonomiji – poručila je ona.
Načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac izjavio je da donošenje četiri nova zakona o energetici i rudarstvu predstavlja revoluciju jer oni donose velike promene okruzima i opštinama u Srbiji.
– Imaćemo jedan od najvećih rudnika litijuma kada se svi standardi ispune. Takođe, Zakon o OIE nam je važan i potencijali u ovoj oblasti bili su tema danas – kako da razvijamo i realizujemo projekte od kojih benefit imaju naši građani – rekao je Krasavac. 
Predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović zahvalio je potpredsednici na konstruktivnom sastanku, istakavši da se razgovaralo o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije i korišćenju geotermalnih izvora za javne ustanove. 
Goran Zarić, predsednik opštine Vladimirci, izjavio je da su definisani naredni koraci i mogućnosti saradnje. 
– Kroz zdravo korišćenje energije napravićemo uštede u budžetu i godinama ispred nas i doprinečemo očuvanju životne sredine – rekao je Zarić.

eKapija

Možda Vam se svidi i