Hrvatska i 12 članica Evropske unije postigle su dogovor o kriterijumima za izdavanje tzv. korona pasoša, koji bi u vreme pandemije olakšali protok turista, saopšteno je danas u Beču.

„Naš je cilj ‘zeleni pasoš’ brzo i, po mogućnosti, u jedinstvenom obliku primeniti na nivou EU“, rekla je austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger u izjavi za austrijsku agenciju APA. Ona je navela da se radi o „pitanju opstanka za evropski turizam“. Hrvatska, Austrija, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija su se još krajem marta dogovorili o sedam kriterijuma za izdavanje „zelenog pasoša“, koji trebalo da bude primenjen najkasnije do početka juna. „‘Zeleni pasoš’ preko QR-koda odmah daje informaciju o tome da li je putnik vakcinisan, testiran ili je preboleo korona virus. Time je omogućena jednostavna i praktična primena na području EU. Od check-ina u vazdušnim lukama do poseta seoskoj gostionici“, rekla je austrijska ministarka. 

Osetljivi zdravstveni podaci vlasnika kovid pasoša bi ostajali u zemlji porekla i ne bi se pohranjivale na nivou EU. Daljnji cilj je i usklađivanje primene kovid pasoša sa trećim zemljama. Lista s kriterijumima je, kako je rečeno, predata na kontrolu Evropskoj komisiji, koja bi u sledećim danima trebalo da donese odluku o primeni.

Autor: Tanjug

Možda Vam se svidi i