Tihomir Tufegdžić iz Salaša dobitnik priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović potpisao je danas ugovor za rekonstrukciju i dogradnju graničnog prelaza „Horgoš 1“ u opštini Kanjiža, sa predstavnicima izvođača, kompanijom „Jadran“.
Granični prelaz Horgoš dobija još šest trakaFoto: FoNet/MGSI
„Vrednost projekta je malo veća od dve milijarde dinara, proširuje se granični prelaz za ukupno šest traka, četiri za putnički i dve za teretni saobraćaj. Potpuno ćemo modernizovati ovaj granični prelaz i očekujemo da će to značajno ubrzati promet ljudi i roba“, kazao je Momirović, objavilo je ministarstvo.

Kako je naveo, planirano proširenje graničnog prelaza „Horgoš“ je od izuzetne važnosti jer predstavlja deo evropskog Koridora 10 i jednu od ključnih tačaka tranzitog saobraćaja kroz našu zemlju.
„Na ovom graničnom prelazu na godišnjem nivou prođe 6,6 miliona putnika, 1,2 miliona putničkih vozila, više od 300.000 kamiona i negde oko 10.000 autobusa. Te brojke same po sebi govore o tome da je ovaj prelaz neophodno stalno obnavljati, proširivati i prilagođavati zahtevima i potrebama“, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Održana prva konferencija „Poljoprivrednik nove generacije“

Novi Sad, 21. decembar – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić obratio se danas na prvoj edukativnoj agrarnoj konferenciji „Poljoprivrednik nove generacije“, koju organizuje Zavičajno društvo „Fruškogorje“ uz podršku resornog sekretarijata.

Cilj je da se poljoprivrednici edukuju u domenu novih konkursnih linija, izvora finansiranja, osiguranja poljoprivredne proizvodnje, nabavke novih mašina i opreme, udruživanja, te da se upoznaju s novim trendovima u agraru.

Sekretar Božić je ovom prilikom kazao da agrarni budžet za 2022. godinu iznosi 8,3 milijarde dinara, te da će poljoprivrednici u AP Vojvodini na raspolaganju imati znatno više novca nego ove godine.

„I u novoj godini ćemo, kroz brojne konkursne linije, nastaviti sa značajnom podrškom našim poljoprivrednicima. Važno je istaći da za većinu konkursa ima više sredstava nego ove godine“, kazao je Božić.

Prema njegovim rečima, tako je za ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za koje je ove godine vladalo najveće interesovanje, u novoj budžetskoj godini opredeljeno 240 miliona dinara. Za sisteme za navodnjavanje obezbeđeno je 370 miliona, a za startap za mlade 200 miliona dinara. Veću podršku imaće stočari, povrtari, pčelari.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović kazao je da će Ministarstvo i u 2022. godini raspisati konkurs namenjen mladim poljoprivrednicima, koji će biti inoviran u odnosu na ovogodišnji, na kojem je podržano gotovo 3000 mladih poljoprivrednika.

„Ministarstvo u narednu kalendarsku godinu ulazi sa budžetom od 62 milijarde dinara, što je gotovo 18 odsto više nego ove godine“, rekao je Mahmutović i dodao da su jedan od prioriteta investicije, zarad podizanja konkurentnosti, te da je za tu namenu znatno povećan iznos sredstva.

U okviru konferencije, koja je održana u Kongresnom centru „Master“ na Novosadskom sajmu, uručena su i priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“, koja je dobilo deset mladih poljoprivrednika iz AP Vojvodine, a mežu njima je i Tihomir Tufegdžić, mladi poljoprivrednik iz Salaša Noćajskog.

Možda Vam se svidi i