Tajna je u vinovoj lozi

Od strane Ozon
0 komentar

U selu Veliki Radinci, kod Sremske Mitrovice, juče je svečano otvorena privatna vinarija, “ Probus Vineyards“.

Svečano otvaranje, bilo je ujedno i promocija Slovenačke investicije u Srbiji.  Damjan Berganta, ambasador Slovenije tokom otvaranja vinarije, naglasio je da je svako ulaganje dobro. „Svaka investicija, pogotovo u vinarstvo gde ćemo razmeniti znanje i iskustvo, je dobra investicija. Slovenija može da razmeni iskustvo na području uzgoja vina, jer ima tradiciju, a slovenački vinari su veoma poznati u Svetu“.

Vlasnik vinarije Milorad Milošević, već godinama poznat je na prostoru Sremske Mitrovice. Kako sam kaže, prvi čokoti koje je zasadio su iz 2012 godine.  “Želeli smo da napravimo svoje grožđe i da od svog grožđa pravimo svoje vino”.

Milorad Milošević rođen je u Sremu, zatim je dugo živeo i radio u Sloveniji, a odlučio se da svoj posao vinogradara, pokrene u rodnom Sremu.

MIlošević je 2015. godine dobio od grada Sremska Mitrovica prestižnu Novembarsku nagradu, i na isti dan, šest godina kasnije, svečano otvorio vinariju u Velikim Radincima.

Ovo nije prvi put da se poveže Srem i Slovenija, Milorad Milošević je učestvovao u povezivanju slovenačkih poljoprivrednika sa gradom Sremska Mitrovica, pa su u aprilu 2017. godine u gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici tadašnji predsednik Skupštine Grada Tomislav Janković i Petar Samardzić, koji je te godine bio na funkciji direktora Agencije za ruralni razvoj grada, ugostili 40 poljoprivrednika iz Komende u Sloveniji.

Iste godine, u novembru, bio je jedan od poljoprivrednika, koji je za svoje zasade, dobio više nego potrebnu struju. Prva od tri trafo stanice namenjena za elektrifikaciju polja u južnom delu Fruške gore, odnosno voćnjaka i vinograda na područu Grgurevaca i Manđelosa zvanično je  puštena u rad, 2017. godine na zadovoljstvo oko dvadeset voćara i vinogradara.

Milorad Milošević, tada je bio jedan od poljoprivrednika koji je svoje zasade vinove loze navodnjavao sistemima koji kao pogonsko gorivo koriste struju.

Milošević, je učestvovao i na unapređenju saradnje, sa predstavnicima lokalnih samouprava, kancelarija za mlade, Nacionalne službe za zapošljavanje, Sremske privredne komore i Regionalne razvojne agencije, kako bi se mladima na nivou okruga omogućio što lakši prelaz iz škole u svet rada. On je pokrenuo saradnju sa srednjom stručnom školom iz Iriga, još 2017. godine.

Danas, Milošević od poljoprivrednika sa jednom malom parcelom, stigao je do vlasništva 40ha parcele. “Parcele su kupljene od 127 vlasnika, za sada je zasađeno 19ha vinograda, pun rod je 16ha. Koliko ćemo saditi dalje, videćemo od situacije. Cilj je bio da otvorimo vinariju, jedan prostor gde ćemo ponuditi naša vina, polako se neke stvari vraćaju od početnog uloga”.

Možda Vam se svidi i