Svečano otvoren novi vrtić “Čuperak” u Laćarku

Od strane Ozon
0 komentar

Izgradnja novog objekta vrtića „Čuperak“ u Laćarku je kompletno završena, a isti je prošao i tehnički prijam. Danas je presecanjem vrpce ovaj objekat i svečano otvoren a od sutra će vrtić i početi da radi.

Svečanim presecanjem vrpce mališani su uz gradonačelnicu Sremske Mitrovice Svetlanu Milovanović otvorili novi objekat vrtića “Čuperak” u Laćarku.

Deca su izvela kratak svečani program, a od 11 časova je upriličen obilazak objekta.

Radi se o objektu čija izgradnja je startovala prošle godine u decembru mesecu, kada su kamen temeljac položili tadašnji ministar provete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović.
Rok za završetak novog objekta je prvobitno bio 12. novembar, ali je pomeren nekoliko dana kasnije i to zbog otežanog uvoza materijala za izgradnju iz inostranstva, a prouzrokovanim virusom kovid 19.

Mladen Šarčević, savetnik predsednika Srbije za reformu obrazovanja i nauke, rekao je da mu je veliko zadovoljstvo da nešto što je započeto pre godinu i par meseci u Laćarku bude završeno na ovako dobar način i da bude predivno. Dodao je da je ovo jedan od prvih objekata koji su u okviru programa Svetske banke sa socijalnu inkluziju i obuhvatanja više dece za kvalitetnije obrazovanje.

“Bio je dogovor sa gradskim vlastima Mitrovice da se stari objekat poveže i da se uredi, objekat je pri kraju, spolja je gotov, unutra ostaju još neki radovi. U Laćarku se liste čekanja gase.” rekao je Šarčević.

“Vlada Republike Srbije je u okviru projekta Svetske banke izdvojila za predškolsku ustanovu u Laćarku 105 miliona dinara s tim što je lokalna samouprava imala obavezu da uradi komunalnu infrastrukturu, projektnu dokumentaciju i da rekonstruiše stari vrtić, to je bila obaveza lokalne samouprave. Ovo je jedan od 35 projekata koje finansira država preko kredita Svetske banke na prostoru čitave Srbije. Sremska Mitrovica je prva u toj priči, bili su najbrži, najspretniji da povuku sredstva i da realizuju. Objekat je suštinski bio gotov još u decembru ali se čekala oprema, pre svega kuhinja. Ovo je u razvoju Mitrovice kao kada predjete u video igrici sa nivoa 1 na nivo 2, rešili smo skoro u potpunosti problem nezaposlenosti u zadnjih nekoliko godina, sada je akcenat na ovoj drugoj fazi, na obrazovanju, na kulturi i idemo na još jedan novi korak, to je nauka odnosno otvaranje Fakulteta strukovnih studija u Sremskoj Mitrovici, do sada smo imali za vaspitače i eventualno medicinske radnike, idemo korak dalje, i za prehrambenu industriju i poljoprivredu, pokušaćemo zajedno sa Vladom da otvorimo jednu takvu instituciju koja je neophodna Mitrovici zbog razvoja. Više od 50% ljudi žive od poljoprivrede, potpuno je normalno da se bavimo hranom i poljoprivredom, nama fale pogonski inženjeri.” rekao je podpredsednik Vlade Republike Srbije Branislav Nedimović.

“Tri nova objekta, dve nove škole i jedan vrtić za nešto više od tri godine u Sremskoj Mitrovici, mislim da smo mi jedina lokalna samouprava u Srbiji koja se ovakvim dostignućem, ovakvim rezultatom može sigurno ponositi. Dok su se gradili ovi objekti nismo stali, i dalje smo konkurisali na svim nivoima, i u pokrajini i u Republici kako bi smo sredili već postojeće škole na teritoriji grada. Cilj nam je da deci cele opštine Sremska Mitrovica napravimo što bolje i što bezbednije uslove za boravak i učenje. Sve škole će doći na red, pandemija virusa nas je usporila, sve što smo zamislili uspeli smo da ostvarimo. Sledeći su radovi na pomoćnom objektu ovog vrtića, u pitanju je enterijer, zatim na Starom mostu, objekat Maslačak koji zahteva potpunu rekonstrukciju, u Mačvanskoj Mitrovici Lane, fiskulturna sala u Mačvanskoj Mitrovici, u školi Jovan Popović, što se tiče srednjih škola, Prehrambeno šumarska i hemijska škola. Uvek smo na konkursima i u narednih par godina završićemo sve ono što smo zamislili.” rekla je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Biljana Cvijetić, direktorica PU “Čuperak” rekla je da je ovo jedan od njenih najradosnijih i najsrećnijih dana zbog završetka i otvaranja vrtića, dodala je da su radovi počeli u jesen 2019 godine. Cvijetić je rekla da je ovo jedan od najboljih i najmodernijih vrtića gde će boraviti oko 300 mališana, koji će u vrtić zbog pandemije dolaziti po prioritetima a to su deca pohadjaju pripremni predškolski program, deca ometena u razvoju i deca čija su oba roditelja zaposlena.

Možda Vam se svidi i