Sutra sednica Kriznog štaba – tema škole i ugostiteljski objekti

Od strane Ozon
0 komentar

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da će sutra biti održana sednica Kriznog štaba, na kojoj će se ponovo razmotriti tema škola, ugostiteljskih objekata, ali je savetovao da gde god postoji mogućnost decu ne treba slati u kolektive.

Veći je problem sa zatvaranjem škola i vrtića, rekao je Kon za TV Pink i naglasio da gde postoji bilo kakva respiratorna infekcija decu ne treba slati u kolektive.

Kon je ukazao da je potrebna nekakva vrsta solidarnosti sa lekarima u crvenoj zoni, ukazujući da je Srbija u situaciji da „joj umiru ljudi, kad se vidi izlaz iz situacije“.

Mi u medicinskom delu razmišljamo o situaciji u zdravstvenom sistemu, rekao je Kon i naglasio da i ovo što je popušteno su nužne korekcije i da je pronađen balans.

Bez obzira što smo dobri u vakcinaciji, opet to nije dovoljno naglašeno, dodao je on i naveo primer Izraela koji u ovom trenutku zatvara svoje kovid centre, a otvara ekonomiju.

Vakcinisali su populaciju u toj meri da mogu biti sigurno da virus nema snage da se vrati, rekao je Kon.

Razmatraće se nekoliko modela rada restorana i kafića,od kojih su najizglednija dva modela: skraćeno radno vreme ili posebne mere koje bi propisivale koliko ljudi i na kojoj udaljenosti može da bude u objektu.

Sledeća sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa biće održana u sredu

Ukoliko odluka bude pala na skraćeno radno vreme, gotovo je nemoguće da ono bude posle 18 časova. Moglo bi biti samo još kraće. Međutim, izglednije je da će biti propisane posebne mere, kao što je to slučaj s frizerima ili objektima poput spa centara, teretana.

Posebne preporuke će biti rastojanje među gostima. To će biti veća kvadratura od one koja je ranije bila među merama i iznosila je četiri kvadrata.

I oni koji se zalažu za otvaranje ugostiteljskih objekata smatraju da je restrikcija da jedna osoba boravi na devet kvadrata, kao u slučaju zanatskih radnji, ili čak jedna osoba na 16 kvadrata, kao u slučaju fitnes centara neophodna kako bi se mogućnost prenosa virusa gotovo onemogućila. Rastojanje bi moglo da bude devet kvadratnih metara kao što je trenutno propisano za frizerske salone.

Ipak, i dalje najveća prepreka je medicinski deo Kriznog štaba, čiji je jedan od najglasnijih zahteva je od početka epidemije u Srbiji bio zatvaranje upravo ugostiteljskih objekata. Kafići i restorani su označeni kao „najveće leglo virusa gde se on i najlakše prenosi“.

 

You may also like