Subvencije za kupovinu kuće na selu

Od strane Ozon
0 komentar

Država pokriva troškove kupovine kuće na selu i omogućava razvoj ruralnih područja naše države u iznosu od 10.000 evra. Ova mogućnost namenjena je svim parovima koji su bračnoj ili vanbračnoj zajednici, samohranim roditeljima i mladim poljoprivrednicima – mlađim od 45 godina. Oni ne smeju biti u procesu kredita i ne smeju da budu bivši vlasnici nekretnine. Do sada je uručeno rešenje o kupovini 651 kuće, a oni će vlasnici kuća morati da budu narednih 10 godina, a država je ukupno dala 686,5 miliona dinara za te potrebe.

Akcija se nastavlja i u planu je da se u 2022. godini obezbedi krov nad glavom za još 6.000 porodica u ukupnom iznosu od 50 miliona evra, a za pet godina još 30.000. Prema podacima Ministarstva za brigu o selu, postoji 150.000 praznih kuća čiji se vlasnik zna u selima širom Srbije i 50.000 čiji se vlasnik ne zna, tako da će dosta kuća ostati prazno i dalje i ova akcija će moći da se nastavi. Najviše kuća u ovom krugu konkursa kupovalo se u selima u Vojvodini, a strateški je plan da se više popune sela u istočnom i južnom delu Srbije kako bi se Srbija ravnomerno razvijala i podmlađivala.

Kako je konkurs za subvencije za kupovinu kuća na selu izašao u prvojpolovini prošle godine, očekuje se da će tako biti i ove 2022. godine. Iako postoje najave da će konkurs izaći u prvom trommesečju naredne godine.

Do tada imate vremena da se prijavite!

Koji su uslovi bili u 2021 godini za učešće u programu?

Pravo učešća na javnom konkursu imaju podnosioci prijave koji ispunjavaju sve naredne uslove: da su zajedno sa jedinicom lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom, podneli elektronski popunjen obrazac prijave sa dokumentacijom propisanom programom (obrazac prijave se preuzima na zvaničnoj internet stranici ministarstva), da su državljani Srbije, da imaju prebivalište na teritoriji Srbije, da imaju manje od 45 godina života, da su podnosioci prijave u bračnoj zajednici ili trajnijoj vanbračnoj zajednici u momentu podnošenja prijave ili je podnosilac prijave samohrani roditelj ili mladi poljoprivrednik ili poljoprivrednica.

Takođe, neophodan uslov je da nisu vlasnici ili suvlasnici nepokretnosti na teritoriji Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta, i da nisu nepokretnost prodali ili poklonili u prethodnih pet godina od dana objavljivanja javnog konkursa.

Sa prodavcem kuće koju kupuju ne smeju biti u srodstvu, a ne smeju ni da budu u procesu odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti bez obzira da li je reč o bespovratnim sredstvima, kreditu, ili subvencijama.

U momentu podnošenja prijave, oni koji konkurišu za bespovratna srestva za kupovinu seoske kuće ne smeju da imaju bilo kakvih neizmirenih dospelih obaveza po osnovu poreza i doprinosa.

I jedan od četiri altrernativna uslova

Pored svih obaveznih uslova za učešće na javnom konkursu, podnosioci prijave treba da ispunjavaju i jedan od četiri alternativno propisana uslova, predviđeno je uredbom.

Prvi je da žive na selu samostalno u zakupljenoj nepokretnosti ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima šire porodice.

Drugi da poseduju formalno obrazovanje iz oblasti medicine, farmacije, poljoprivrede, veterine ili su prosvetni radnici i zanatlije.

Treći uslov je da žive u gradskim sredinama samostalno u zakupljenoj nepokretnosti ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima šire porodice i imaju nameru da žive na selu. Četvrti  predviđeni uslov je da obavljaju poslove čija je priroda takva da ih mogu raditi od kuće na selu.

Kako kuća treba da izgleda?

Seoska kuća sa okućnicom, za čiju kupovinu podnosioci prijave konkurišu, mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje i ne sme da se nalazi u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Kuća mora da bude u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga, zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza ili da neki od takvih objekata postoji u susednim selima.

Takođe, seoska kuća mora da bude upisana u katastar na ime prodavca, a kuća i okućnica ne smeju da budu predmet sudskog spora, niti da postoje nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

Pratite nas na našoj FacebookInstagram stranici i Twitter nalogu.

Vreme za novogodišnje čestitke! Čestitajte i Vi na stranici Ozon media! U ovom prazničnom mesecu puni smo dobrih osećaja, želja i poruka. Kako želimo svojim najbližima sve najbolje, tako ne treba da  zaboravimo i naše poslovne partnere, kupce… građane. Nova godina i Božić idealno su vreme da se zahvalimo našim poslovnim partnerima na saradnji, ukazanom poverenju i da im poželimo puno uspeha u radu.

Info redakcija@ozon.rs ili telefonom: 064 659 57 66

Možda Vam se svidi i