Struka traži: Za Novu godinu stroge mere i kovid propusnice 24 sata

Od strane Ozon
0 komentar

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže za RTS da ne treba da zavara što je omikron soj blaži od delta soja jer i on može izazvati komplikacije kod osoba sa slabim imunitetom i hroničnim bolestima.

Branislav Tiodorović je, govoreći u Dnevniku RTS-a, rekao da dosadašnja naučna saznanja o omikron soju govore da je to, po simptomatologiji i posledicama, ipak blaži soj.

„To ne treba da zavara jer i on može dati komplikacije kod osoba sa slabim imunitetom ili hroničnim bolestima. Možemo očekivati da će biti problem za kliničare zbog diferenciranja dijagnoze, jer može imati tempterature ali i ne, i da liči na prehladu. Imaćemo veliki broj zaraženih, kao u Britaniji i SAD, gde dominira u tri-četrvrtine broja novozaraženih. U kratkom period ćemo imati veliki udar na hospitale“, naveo je epidemiolog.

Za utorak je najavljena sednica Kriznog štaba, a Tiodorović, koji je član štaba, kaže da je struka jedinstvenog stava da se moraju primeniti restriktivnije mere i da kovid propusnice traju 24 sata.

„Međutim, budimo realni, u ekonomskom i političkom ambijentu u kom se nalazimo i sa tim kako se ponašamo, u smislu sa tim javnim nastupima, da li je ispravno primenjivati restriktivne mere samo prema ugostiteljskim objektima. I da li smo svesni da smo deo Evrope, opkoljeni smo sa svih strana ovim virusom. Sigurno smo ovaj virus imali i ranije od dijagnostike“, smatra epidemiolog.

Ukazuje da postojeće mere – nošenje maske, rastojanje, pranje ruku – nikada nisu ukinute ni u Srbiji ni u svetu.

„Moraćemo se truditi da preporučujemo da svi koji budu u zatvorenom prostoru ali i na trgovima, da i te osobe koriste maske jer će biti u velikoj gužvi, to je važna preventiva. Ovo je trenutak, pošto je mirnija situacija, za vakcinaciju, to je jedini izlaz“, navodi Tiodorović.

Kaže da smo tokom ove dve godine epidemije stvorili jednu zdravstvenu kulturu.

„Ljudi kad vide da imaju problem, odu da se testiraju. Ili ako su bili u kontaktu sa nekim ili čuli da je neko oboleo“, smatra Tiodorović.

Sumirajući 2021. godinu, drugu godinu epidemije korona virusa, Tiodorović kaže da je tragično da smo izgubili trudnice, mnogo građana, zdravstvene radnike, naučnike, kulturne i umetničke radnike.

„To je strašan udarac. Pozitivno jer što smo u staračkim domovima imali mirniju situaciju nego prethodne godine, vakcinacija je bila oko 90 odsto. U kratkom periodu smo napravili tri kovid bolnice koje su dale svoj efekat. Počeli smo sa vakinacijom među prvima u svetu, a onda smo ispunili dah. Da smo dostigli obuhvat na 80 odsto tokom leta, bili bi mnogo mirnija situacija“, navodi Tiodorović.

Možda Vam se svidi i