STO NAJ…privrednih društava. Među kompanijama sa najvećim prihodima u Srbiji i Sremci

Od strane Ozon
0 komentar

Agencija za privredne registre objavila je izveštaj o stotinu „naj“ privrednih društava po poslovnim prihodima, neto dobiti, ali i drugim parametrima.

Kako se navodi u izveštaju Agencije za privredne registre, uprkos otežavajućim okolnostima nametnutim pandemijom korona virusa, privreda je i tokom 2020. godine uspela da održi postignuti obim poslovnih aktivnosti iz prethodne godine i ostvari pozitivan neto rezultat za petinu veći u odnosu na 2019. godinu, čemu je značajno doprinelo sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima i sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom, ocenjeno je u Izveštaju o STO NAJ… privrednih društava u 2020. godini koji je Agencija za privredne registre danas objavila na svojoj internet stranici, zajedno sa listama prvih sto privrednih društava oformljenim prema poslovnim prihodima, neto dobitku, poslovnoj imovini i kapitalu, neto gubitku i ukupnom gubitku.

Od 103.327 društava, čiji su podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2020. godinu analizirani sa aspekta uspešnosti poslovanja, finansijskih kapaciteta i gubitaka, na APR listama STO NAJ… rangirano je ukupno 349 privrednih društava, sa najvećim uticajem na osnovne finansijske performanse privrede u protekloj godini.

Najviše prihode u državi je imao EPS, a odmah iza njega je NIS AD Novi Sad sa prihodima od 169,8 milijardi dinara. Iako je imao velike prihode, NIS je na kraju poslovao sa neto gubitkom od 5,9 milijardi dinara, dok je godinu pre toga poslovao sa dobitkom. Premda se nalazi na visokom drugom mestu po poslovnim prihodima, zbog ostvarenog gubitka, NIS se našao i na drugoj list APR-a – onoj na kojoj su smeštena privredna društva sa najvećim neto gubitkom, gde zauzima šestu poziciju. Pandemija je očigledno uzdrmala poslovanje NIS-a, jer se ova kompanija našla i pri vrhu liste kompanija sa najvećim smanjenjem poslovnih prihoda.

PRVA kompanija sa sedištem u SREMSKOJ MITROVICI koja se našla u top 100 po poslovnim prihodima je METALFER STEEL MILL DOO iz Sremske Mitrovice. Ova kompanija se našla na 79 mestu, među 100 kompanija rangiranima prema poslovnim prihodima u 2020. godini.

Na listi 100 firmi sa najvećim poslovnim prihodom iz Srema našle su se još i FARMINA PET FOODS DOO INĐIJA i NAFTACHEM DOO SREMSKA KAMENICA.

SPISAK POGLEDAJ OVDE

Na listi 100 firmi sa najvećim Intenzivnim rastom profitabilnosti beleži i VICTORIAOIL
DOO iz Šida.

Možda Vam se svidi i