STIGLI NOVCI. Uplaćena pomoć ugostiteljima sa teritorije Sremske Mitrovice

Od strane Ozon
0 komentar

Na osnovu javnog poziva, koji je raspisala Gradska uprava za kulturu i sport, juče je na račune  privrednih subjekata koji obavljaju ugostiteljsku delatnost iznajmljivanjem sala za organizovane skupove i proslave na teritoriji Grada Sremska Mitrovica a koji su ispunili uslove Javnog poziva , legla prva polovina od dobijenog iznosa putem Javnog poziva, dok su ugostitelji – restorani, kafići, dečije igraonice… na svoje račune dobili cele iznose koje je namenila Gradska uprava za ove privrednike.

Na sredstva za dodelu subvencija za podršku radu privrednim subjektima koji se bave iznajmljivanjem sala za organizovane skupove i proslave na teritoriji Grada Sremska Mitrovica zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom preduzećima, u iznosu od 10.000.000,00 dinara, ostvarilo je sedam privrednika koji se bave iznajmljivanjem sala.   

Jedan od kriterijuma za odobravanje subvencije je bila visina ostvarenih prihoda u 2019. godini, te se tako, sredstva koja su dodeljena kreću od 500 hiljada do 3 miliona dinara, po privrednom subjektu.

Sva sredstva iz subvencija za podršku radu privrednim subjektima, a koji se bave iznajmljivanjem sala, u iznosu od 10 miliona dinara su podeljena.

Završena je isplata jednokratne pomoći ugostiteljima, ugostiteljskim objektima sa teritorije grada Sremska Mitrovica, to su sve subjekti koji su poslovali i ove i prethodne godine sa velikim poteškoćama, zbog brojnih ograničenja, koja su bila i još uvek su na snazi ali nekako sektor koji je pretrpeo najveće gubitke u poslovanju su svakako svečane sale, rekao je zamenik gradonačelnice Petar Samardžić.

„Svečane sale su ugostiteljski objekti koji se bave izdavanjem prostorija za organizovanje proslava, oni tokom i prethodne godine i ove godine nisu bili u mogućnosti da normalno rade, da obavljaju svoju delatnost, nisu mogli da ostvaruju ni prihode od poslovanja upravo zbog svih tih ograničenja a uz to su imali izuzetno visoke redovne troškove i tekuće dažbine koje su morali da izmiruju svakog meseca. Iz tog razloga grad Sremska Mitrovica se opredelio da odvoji jednu liniju pomoći za ove ugostiteljske subjekte. Za svečane sale opredeljeno je 10 miliona dinara i po javnom pozivu sedam ovih subjekata je ostvarilo pravo na ovakvu vrstu pomoći. Prva polovina bespovratnih sredstava je već isplaćena tokom jučerašnjeg dana, ostatak, drugih 50 % mogu da očekuju na svojim računima početkom aprila meseca. Kriterijum za dodelu sredstava bio je obim poslovanja u poslednjoj godini kada su normalno funkiconisali, to je 2019 godina, tako da su ostvarili pravo na pomoć od 500.000 dinara do čak 3 miliona dinara, naravno u zavisnosti od ostvarenog godišnjeg prometa u 2019 godini.“

Jelena Stanković, vlasnica Svečane sale u Laćarku rekla je da su zbog epidemiološke situacije prekinuli rad na više od godinu dana. “ Kako su životne i poslovne okolnosti loše, gradska uprava imala je sluh za naše potrebe jer definitivno ugostiteljstvo jeste jedna od najugroženijih grana u privredi i ovo će nam definitivno pomoći da opstanemo u narednom periodu i da se održimo dok ne dođe neko vreme kada ćemo moći ponovo da stupimo u akciju i organizujemo neka slavlja. Mi ćemo dobiti ukupno 1.5 miliona dinara ali i ostale kolege koje se bave ovim poslom će dobiti na osnovu prometa koji su ostvarili u 2019. godini, shodno tome su i podeljena ta sredstva. Dobili smo jedan deo, ne znam kada će druga polovina. Nemamo stalne zaposlene radnike, ovde su svi na privremeno-povremenim radovima, to su proslave i slavlja koja su uglavnom organizovana vikendima i to su onda konobari, spremačice…bude ih 10-15 u skladu sa potrebama. Snalazili smo se tako što smo praznili sredstva koja su se nalazila na računu, priliva i prihoda nismo imali, na zadnjim rezervama smo i ovo će nam sigurno dobro doći da platimo svoje obaveze i da dočekamo sezonu slavlja. Jedan period prošlog leta ljudi su se nadali da će da stane pa su zvali, ali sada poziva više nema.“ rekla je Jelena Stanković.

Juče je isplaćena pomoć u vrednosti od 50 hiljada dinara i za 85 ugostitelja sa teritorije grada, dok je pomoć u vrednosti od 30 hiljada dinara isplaćena za 12 ugostitelja iz seoskih sredina.

U pitanju su objekti koji su registrovani za rad u ugostiteljskom sektoru, to su kafići, restorani, hamburgerije, prodavnice brze hrane, dečije igraonice, subjekti koji su možda i prethodne godine i tokom ove godine pretrpeli najveće poteškoće u okviru poslovanja i usled ove kovid situacije i brojnih ograničenja pod kojima su radili.

You may also like